Klimaat van Antarctica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart met de jaarlijkse sneeuwval op Antarctica
Veranderingen in de oppervlaktetemperatuur op Antarctica

Het klimaat van Antarctica is koud en droog.

Klimaat[bewerken]

Antarctica is de koudste plaats op de Aarde. Op 10 augustus 2010, zakte de temperatuur tot 93,2°C onder nul. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.[1] Hiermee is het oude record van −89,2 graden Celsius verbroken. Deze waarde werd op 21 juli 1983 op het Vostokstation waargenomen. De hoogste temperatuur die ooit gemeten werd op het continent was 14,6°C in de Hoop Baai.

Weinig weerpatronen reiken ver in het continent, waardoor het centrum meestal koud en droog blijft. Er is weinig invloed van seizoenen op het continent.

Antarctica in het verleden[bewerken]

Nadat Antarctica zich afsplitste van het paleocontinent Gondwana, verschoof het continent naar zijn huidige positie over de Zuidpool. Voor die tijd was het klimaat veel warmer. Aangenomen wordt dat er al sinds Antarctica losraakte van Zuid-Amerika, waarbij de Straat Drake geopend werd, 30 miljoen jaar geleden, aanzienlijke ijslagen op het continent gevormd zijn. Sinds het begin van het Plioceen, ruim 5 miljoen jaar geleden, is het continent volledig bedekt met ijs.