Klokgetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het klokgetal geeft, als veelvoud van 30°, de faseverschuiving weer tussen de primaire en secundaire spanning van een driefasentransformator.

Klokgetal Dy5.jpg

Principe[bewerken]

De afbeelding laat zien, hoe dat er bij een nettransformator Dyn5 uit ziet. De vector V van de primaire driehoekswikkeling wijst hierbij naar 12 uur en de vector v van de secundaire sterwikkeling naar 5 uur, zodat er in dit geval een faseverschuiving van 5 × 30° = 150° aanwezig is.

Het klokgetal kan bepaald worden door de vector van de eerste primaire lijnspanning te laten samenvallen met de grote wijzer van een klok die op 12uur staat, de kleine wijzer laat je samenvallen met de vector van de eerste secundaire lijnspanning. het uur dat de wijzers nu aangeven is het klokgetal.

Schakelgroep[bewerken]

Klokgetallen worden ingedeeld in 4 schakelgroepen:

Groep I II III IV
Klokgetal 0,4,8 2,6,10 1,5,9 3,7,11

Klokgetallen zijn met name van belang bij parallelbedrijf van driefasentransformatoren. Alleen transformatoren met klokgetallen die gelijk zijn of tot dezelfde schakelgroep behoren kunnen parallel geschakeld worden. Daarnaast kan een transformator van groep III ook parallel geschakeld worden met één van groep IV.