Klub Lange Mensen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Klub Lange Mensen (KLM[1]) is een Nederlandse belangenorganisatie en gezelligheidsvereniging voor mensen met een bovengemiddelde lengte.

De club werd in 1958 opgericht door Albert Johan Kramer, een Amsterdamse kroegbaas en voormalig variétéartiest die zelf ruim 2,40 meter lang was. Van de club mochten alleen mannen met een lengte van meer dan 1,90 meter lid worden en vrouwen die langer waren dan 1,80 meter.[2]

De vereniging maakt van 1958 - 1961 grote bloei door, met name in Noord-Holland en rond Amsterdam. De animo verdwijnt en de vereniging slaapt in (de vereniging is formeel niet opgeheven). In februari 1982 neemt Rob Leurs uit Alphen aan den Rijn het initiatief om de Belangenvereniging voor Lange Mensen i.o. (BVLM) op te starten. De laatste voorzitter van de Klub Lange Mensen, de heer Frans Heemeijer neemt in 1982 contact op met Rob Leurs en in de zomer van dat jaar wordt de Klub Lange Mensen nieuw leven ingeblazen. In 2018 viert de vereniging haar 60 jarig bestaan.

De Klub Lange Mensen is lid van Ieder(in). Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. De Klub Lange Mensen werkt samen met zusterorganisaties in Europa, de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

De Klub Lange Mensen is een landelijke vereniging. De Klub Lange Mensen dankt zijn bestaan aan vrijwilligers. Het bestuur bestaat ook uit vrijwilligers en treedt naar buiten als vertegenwoordiging van alle leden. De belangrijkste taken binnen de Klub Lange Mensen zijn belangenbehartiging, informatievoorziening en het organiseren van sociale activiteiten. Er zijn 900.000 mensen in Nederland die 'lang' zijn.

In 2003 werden, mede op aandringen van de KLM, de minimale hoogtes van plafonds en deurposten in het Bouwbesluit met 20 cm verhoogd, naar respectievelijk 2,60 m en 2,30 m.[3] Ook zijn ze nauw betrokken bij het ontwerp van een nieuwe vliegtuigstoel.

Noten[bewerken]

Externe link[bewerken]