Koenraad VIII de Jonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koenraad VIII de Jonge
na 1397 -1444
Hertog van Oels
Periode 1416-1427
Voorganger Koenraad IV de Oudere & Koenraad V Kantner
Opvolger Koenraad VII de Witte
Hertog van Koźle & Bytom
Periode 1416-1427
Voorganger Koenraad IV de Oudere & Koenraad V Kantner
Opvolger Koenraad VII de Witte
Hertog van Ścinawa
Periode 1416-1444
Voorganger Koenraad IV de Oudere & Koenraad V Kantner
Opvolger Koenraad VII de Witte
Vader Koenraad III de Oude
Moeder Judith
Dynastie Piasten

Koenraad VIII de Jonge of Konrad VIII Młody (na 1397 - rond 5 september 1444) was hertog van Oleśnica, Koźle, de helft van Bytomen de helft van Ścinawa in de periode 1416-1427 (samen met zijn broers) en enig hertog van Ścinawa sinds 1427 tot zijn dood. Hij was de vijfde en jongste zoon van Koenraad III de Oude, hertog van Oleśnica en van Judith. Net als zijn vier oudere broers kreeg hij de naam Koenraad.

Vanwege de beperkte omvang van de erfenis van hun vader besloten drie van de vijf broers aan een kerkelijke loopbaan te beginnen, waaronder Koenraad VIII. In een periode waarin Polen uiteenviel en de Piasten werden uitgebreid was een kerkelijke loopbaan de gemakkelijkste manier om in Silezië aan invloed te winnen. De oudste van de broers, Koenraad IV, werd proost van Wrocław en vanaf 1417 bisschop van Wrocław. Een andere broer, Koenraad VI, werd in 1414 benoemd tot deken van het kapittel van Wrocław.

In 1416 werd Koenraad VIII ridder in de Duitse Orde, mogelijk op aandringen van zijn broer Koenraad VII de Witte die vocht aan de zijde van de Duitse Orde in de Slag bij Grunwald van 1410. In ruil voor een lening van 3.000 Praagse groschen sloten Koenraad IV, Koenraad V Kantner en Koenraad VII een verbond met de grootmeester van de Duitse Orde, Michael Küchmeister von Sternberg, tegen Polen en Litouwen.

Koenraad VIII was procurator van de Duitse Orde in Gardawa in de periode 1425-1429 en van Lochstedt in de periode 1429-1433. Het hoogste kerkelijke ambt dat hij bekleedde was dat van provinciaal van de Duitse Orde in Bohemen en Moravië.

Niettegenstaande zijn kerkelijke loopbaan gaf Koenraad VIII zijn rechten op zijn Silezische gebieden niet op. In 1416 besloot zijn oudste broer Koenraad IV om afstand te doen van het bestuur ten voordele van zijn jongere broers, die vervolgens samen het hertogdom bestuurden. Na de dood van Koenraad VI in 1427 nam Koenraad VIII het bestuur over in Ścinawa, Rudna en het omliggende gebied. Hij begon toen ook de titel hertog van Ścinawa te gebruiken.

Tijdens de Hussitische Oorlogen hielp hij zijn broer Koenraad VII in 1431 in Gliwice te ontsnappen uit de handen van de Hussieten. In 1435 sloot hij zich aan bij het verbond van vorsten en steden tegen de Hussieten.