KONE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kone)
Ga naar: navigatie, zoeken
KONE
KONE
Oprichting 27 oktober 1910
Oprichter(s) Gottfr. Strömberg Oy.
Sleutelfiguren Antti Herlin (Voorzitter Raad van Bestuur), Matti Alahuhta (President en CEO)
Hoofdkantoor Keilasatama 3, Espoo, Finland
Werknemers 34.831 (2008)
Producten Liften, roltrappen en automatische deuren
Industrie Productie en Dienstverlening
Omzet Gestegen 4,6 miljard (2008)
Winst Gestegen 418 miljoen (2008)
Website www.kone.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

KONE of Kone is een Finse industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerp, de productie, vermarkting en het verlenen van diensten op liften, roltrappen en automatische deuren. In de liftensector is KONE wereldwijd de 2e grootste producent. De oprichting van KONE vond plaats in 1910 en het internationale hoofdkwartier bevindt zich in Espoo. KONE heeft een notering op Nasdaq OMX Nordic in Helsinki, de serie-B-aandelen staan er genoteerd met symbool KNEBV.

Naam[bewerken]

Als naam van de industriële onderneming koos men het Finse woord "Kone", dat "machine" betekent. In de Franstalige wereld schrijft men de naam licht anders, namelijk met een accent op de "E" als "KONÉ" en spreekt men de naam met de klemtoon op de laatste lettergreep uit.

Activiteiten[bewerken]

Gedurende zijn bestaan heeft KONE een grote diversiteit industriële activiteiten gekend, onder andere kranen en logistieke technologie. In 1994 verkocht KONE echter zijn activiteiten op het gebied van kranen. Hierbij ontstond het nieuwe bedrijf Konecranes, met hoofdzetel in Hyvinkää. In 2005 splitste men KONE in twee bedrijven: Cargotec en het huidige bedrijf. Vanaf dat moment richtte KONE zich puur op de kernactiviteiten liften, roltrappen en automatische deuren. Kone nam in 2001 de liftfabrikant Starlift uit de Nederlandse stad Voorburg over. Hiervoor produceerde dit bedrijf al liften onder de naam KONE-Starlift.

Onderzoek en ontwikkeling[bewerken]

KONE R&D Hyvinkää - testschacht liften

Het wereldwijde centrum voor onderzoek en ontwikkeling bevindt zich in Hyvinkää, circa 60 km ten noorden van de Finse hoofdstad Helsinki. KONE bezit de langste testschacht ter wereld. Deze ligt grotendeels ondergronds en heeft een hoogte/diepte van 350 meter. De testschacht bevindt zich in Finland in een berggebied en KONE voert er onder andere testen uit met de heden ten dage snelste liften ter wereld, die zich met een snelheid tot 17 m/s ofwel 62 km/u kunnen verplaatsen.

Aanwezigheid[bewerken]

KONE heeft vestigingen in meer dan 50 landen, onder andere ook in Nederland en België. In Nederland heeft KONE als KONE BV zijn hoofdvestiging in Den Haag. De organisatie heeft verder ongeveer een tiental gespecialiseerde vestigingen, rayonkantoren en regiokantoren.

In België heeft de nationale organisatie van KONE zijn hoofdvestiging in Brussel. Daarnaast is er nog een vijftal andere vestigingen. In Kraainem aan de rand van Brussel heeft de internationale KONE-organisatie een vestiging van waaruit onder andere wereldwijd IT-ontwikkelingen worden gestuurd. In het Groothertogdom Luxemburg heeft KONE een vestiging in Livange.

Kartelvorming[bewerken]

In februari 2007 legde de EU KONE en andere fabrikanten een boete op wegens kartelvorming. Het totaal van de boetes lag boven de 1 miljard euro, waarvan 142,12 miljoen euro voor KONE.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]