Naar inhoud springen

Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bdijkstra (overleg | bijdragen) op 25 jun 2019 om 09:32. (Lint-fouten: Wikilink in externe link (help mee))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Toegang tot de KBOV bibliotheek boven de kapel

De Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse volkskundigen (KBOV) is een in 1926 opgerichte volkskunde vereniging in Oost-Vlaanderen. De grootste verdienste van de vereniging was de oprichting van een museum dat uitgroeide tot het Gentse stadsmuseum Huis van Alijn.

Geschiedenis

De vereniging werd op 2 mei 1926 onder de naam ‘Bond der Oost-Vlaamse Folkloristen’ te Gent opgericht[1] met het doel de studie van het volksleven te bevorderen. De leiding berustte in handen van voorzitter prof. dr Paul De Keyser.

Naast de uitgave van het volkskundig tijdschrift 'Oost-Vlaamse Zanten'[2] en de oprichting van een volkskundige bibliotheek en archief in 1926, werd vanaf 16 juli 1927 onder impuls van het bestuur een volkskundig museum opgebouwd in de lokalen van het voormalig Museum voor Oudheden, Lange Steenstraat 14, Gent.

Bij gemeentebesluit van 27 september 1931 neemt de Stad Gent het museum over. De KBOV behoudt het beheer van haar Folkloremuseum in het Caermersklooster.

In 1962 verhuist het naar de Kraanlei waar het 'Museum voor Volkskunde' wordt uitgebouwd.

In 2000 start het derde leven van het museum onder de nieuwe naam Huis van Alijn.

In 2001 wordt onder leiding van professor Karel Velle 'Oost-Vlaamse Zanten' herdoopt tot 'Van Mensen en Dingen' dat in 2019 enkel nog digitaal zal verschijnen.

Bibliotheek

De bibliotheek met meer dan 18.000 boeken en 1000 tijdschriften[3] kan bezocht worden; de boeken vindt men terug op CaGeWeB de gemeenschappelijke index van alle Gentse bibliotheken.