Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sjaak69 (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2013 om 23:11. (→‎Geschiedenis: aanv.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN) is de Nederlandse beroepsorganisatie voor archivarissen en andere functionarissen werkzaam in het archiefwezen.

Beschrijving

De KVAN heeft als doel de belangen van het Nederlands archiefwezen te behartigen en de deskundigheid van archivarissen te bevorderen. Daartoe organiseert de vereniging onder andere studiedagen, internationale uitwisselingen en buitenlandse oriëntatiereizen. Het publiceert tien maal per jaar het tijdschrift Archievenblad en eenmaal per jaar de Almanak van het Nederlands Archiefwezen.

Geschiedenis

De KVAN werd op 17 juni 1891 opgericht in Haarlem als Vereeniging van Archivarissen in Nederland (VAN). Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 1991 verkreeg de vereniging het predicaat Koninklijk en ging het verder als KVAN.

Een mijlpaal was de publicatie van de Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven in 1898, de basis voor het vakgebied en in diverse talen vertaald. Daarnaast speelde de KVAN een belangrijke rol in de totstandkoming van de Archiefwet in 1918, 1965 en 1995.

Oud-voorzitters van het VAN waren Johan Adriaan Feith (oprichter), Samuel Muller Fz., Robert Fruin Th.Azn en Hugo Bosch.

Externe link