Koninklijke familie (Zweden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De koninklijke familie van Zweden is de dynastie Bernadotte.

Wapen van het Huis Bernadotte

Leden[bewerken]

De koninklijke familie van Zweden bestaat uit de volgende leden (inclusief titels):

Koning Carl XVI Gustaf[bewerken]

Carl Gustaf Folke Hubertus is onder de naam Karel XVI Gustaaf de huidige monarch van Zweden. Hij volgde zijn opa, koning Gustaf VI Adolf, op als koning van Zweden. Hij was toen 27 jaar oud.

Zijn ouders waren Gustaf Adolf, erfprins van Zweden en prinses Sybilla. Omdat Gustaf Adolf vroeg overleed werden beide ouders nooit kroonprins(es) van Zweden.

Koningin Silvia[bewerken]

Silvia Renate Sommerlath is een half Duits, half Braziliaanse vrouw. Ze ontmoette de koning op de Olympische Spelen in 1972, te München. Door haar huwelijk met de toenmalige kroonprins verkreeg zij lidmaatschap tot het Zweeds koninklijk huis en de titel kroonprinses van Zweden. Later werd zij door de troonsbestijging van haar man koningin van Zweden.

Kroonprinses Victoria[bewerken]

Victoria Ingrid Alice Désirée is het oudste kind van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Ze werd geboren op 14 juli 1977. Ze kreeg niet de titel kroonprinses. Door de toenmalige grondwet konden vrouwen geen staatshoofd worden in Zweden. Haar in 1978 geboren broertje, prins Carl Philip, werd dus kroonprins van Zweden. Door een wetswijziging in 1979, waardoor vrouwen wel staatshoofd konden worden, kreeg zij de titel kroonprinses van Zweden en was haar broertje kroonprins af. In 1980 kreeg ze door de Zweedse koning de titel hertogin van Västergötland toegekend.

Prins Daniël[bewerken]

Olof Daniël Westling Bernadotte, is door zijn huwelijk met kroonprinses Victoria prins van Zweden en hertog van Västergötland.

Prinses Estelle[bewerken]

Estelle Silvia Ewa Mary, is het eerste kindje van kroonprinses Victoria en prins Daniël. Bij haar geboorte op 23 februari 2012 kreeg zij de titels prinses van Zweden en hertogin van Östergötland.

Prins Carl Philip[bewerken]

Carl Philip Edmund Bertil, werd geboren in 1978 en was gedurende zijn eerste levensjaar kroonprins van Zweden. Door de wetswijziging in 1979, die vrouwen ook toestond troonopvolger te worden, kreeg zijn oudere zuster, Victoria, echter voorrang. Naast de titel prins van Zweden draagt Carl Philip ook de titel hertog van Värmland.

Prinses Sofia[bewerken]

Sofia Kristina Hellqvist is sinds 13 juni 2015 de vrouw van prins Carl Philip. Door haar huwelijk mag ze de titels van haar man voeren. Zodoende is zij prinses van Zweden en hertogin van Värmland.

Prinses Madeleine[bewerken]

Madeleine Thérèse Amelie Josephine, is het 3e kind en de 2e dochter van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Ze draagt naast haar titel prinses van Zweden ook de titel hertogin van Hälsingland en Gästrikland. Op 8 juni 2013 trouwde ze met Christopher O'Neill. Omdat Madeleine geen kroonprinses is kreeg haar man bij het huwelijk geen adellijke titels toegekend.

Prinses Leonore[bewerken]

Leonore Lilian Maria is het oudste kind van prinses Madeleine en haar echtgenoot Christopher O'Neill. Ze kreeg bij haar geboorte op 20 februari 2014 de titels prinses van Zweden en hertogin van Gotland.

Prins Nicolas[bewerken]

Nicolas Paul Gustav werd op 15 juni 2015 geboren en is het tweede kind en de oudste zoon van prinses Madeleine en haar man Christopher O'Neill. Bij zijn geboorte kreeg hij de titels prins van Zweden en hertog van Ångermanland.

Troonopvolging[bewerken]

De huidige lijn van troonopvolging is:

  1. Kroonprinses Victoria
  2. Prinses Estelle
  3. Prins Oscar
  4. Prins Carl Philip
  5. Prinses Madeleine
  6. Prinses Leonore
  7. Prins Nicolas