Koppelschotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een koppelschotel.

Een koppelschotel is een schotelvormige plaat, voorzien van een wigvormige sleuf, die op het chassis van een trekker (vrachtauto) wordt geplaatst en is bedoeld om een oplegger aan te koppelen.

Een koppelschotel voordat hij gemonteerd is.

De oplegger is voorzien van een plaat met daarop een pen die men kingpin noemt. Door met de trekker achteruit onder de oplegger te rijden, wordt de kingpin via de sleuf in de koppelschotel gevoerd waarna een veiligheidspal de kingpin borgt zodat de trekker de oplegger kan voortbewegen.

De oplegger ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op de koppelschotel, waarbij de kingpin het scharnierpunt vormt tussen trekker en oplegger. Om het scharnieren soepel te laten verlopen wordt de koppelschotel voorzien van een laag vet. Dit moest vroeger handmatig gedaan worden, maar tegenwoordig zorgt de vetpomp van het automatisch smeersysteem hiervoor.

Andere koppelsystemen[bewerken | brontekst bewerken]

De koppelschotel is voor een oplegger, waarvan de voorkant gedragen wordt door een trekker. Voor zware niet-gedragen en halfgedragen aanhangers wordt een muilkoppeling gebruikt, lichte aanhangers (tot enkele tonnen) kunnen aan een trekhaak.

Drie gangbare koppelsystemen: koppelschotel, muilkoppeling en trekhaak