Kopse Hof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kopse Hof tussen 1769 en 1779, inktschilderij van Hendrik Hoogers (1747-1814)
Uitzicht vanaf het Kops Plateau

De Kopse Hof is een hoge vlakte (ook wel Kops Plateau) in het oosten van Nijmegen. Aan de zuidoever van de Waal ligt het op de stuwwal die vanuit de rivierbedding vrij steil omhoog loopt. De Romeinen wisten deze stuwwal op waarde te schatten, omdat men de Waal en het hele gebied tot Arnhem goed kon overzien.

Ze bouwden een versterking op de Kopse Hof, een andere versterking iets westelijk van het Valkhof en nog een versterking op de Hunnerberg die tussen het Valkhof en de Kopse Hof gelegen is. Deze versterkingen maakten deel uit van de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Lange tijd heeft men gedacht dat op de Kopse Hof Oppidum Batavorum (Stad der Bataven) lag, maar de laatste tijd menen archeologen dat deze stad op het Valkhof gebouwd was.

Op de Kopse Hof zijn veel archeologische vondsten gedaan, hiervan is een groot aantal tentoongesteld in het museum Het Valkhof in Nijmegen. De opgraving is weleens "de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie" genoemd en is tegenwoordig weleens in gebruik als locatie van het tweejaarlijkse Nijmeegse "Romeinenfestival".

Literatuur[bewerken]

  • H. van Enckevort en K.Zee, Het Kops Plateau. Prehistorische grafheuvels en een Romeinse legerplaats in Nijmegen (1996 Abcoude/Nijmegen)

Externe links[bewerken]