Korrigan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige strip, zie Korrigan (strip)
Korrigan met triskelion
Marionetten in de vorm van korrigans

Korrigan is een elf of dwergachtig wezen uit de Brythonische mythologie. Korrigan kan vertaald worden met kleine dwerg en komt in andere naamvarianten voor, zoals kornandon, ozigan, nozigan, torrigan, viltañs, poulpikan, paotred ar sabad.

Een korrigan heeft mooi haar en rode oplichtende ogen. Ze worden beschreven als belangrijke prinsen of druïdes die tegen de christenen vochten in de tijd dat de apostelen naar Brittannië kwamen. De wezens haten priesters, kerken en de maagd Maria. Ze hebben de macht over toekomst voorspelling, gedaanteverwisseling en ze hebben de snelheid van het licht.

Net zoals sirenes en zeemeerminnen zingen zij, kammen hun lange haren en jagen zij bij fonteinen en bronnen. Ze kunnen mannen verliefd op zich laten worden, maar doden hen wanneer dit gebeurt.

In verhalen houden ze graag mensen voor de gek en laten zich aan hen zien, terwijl ze dansen of een schat bewaken. Ze brengen wisselkinderen en stelen de menselijke baby's. In de nacht van 31 oktober (Samhain/Halloween) zijn ze in de nabijheid van hunebedden en dolmens om slachtoffers op te wachten.

Trivia[bewerken]

  • In het Bretonse gedicht Ar-Rannou zijn negen korrigans die dansen rond een fontein in het licht van de volle maan. Ze dragen bloemen in hun haar en gewaden van witte wol.
  • In de trilogie Le livre des étoiles van Erik L'Homme (in het Engels vertaald als 'Book of the Stars') worden de korrigans beschreven als wijze dwergachtige wezens met kattenpoten.
  • Er is een stripreeks genaamd "De legenden van Korrigan".
  • In Brazilië is 31 oktober de dag van de Saci, dit is ook een soort dwerg/kabouter.
  • De Groupement tactique interarmes de Kapisa wordt ook wel Taskforce Korrigan genoemd. Ze zijn betrokken in de oorlog in Afghanistan.
  • Het album De korrigans uit de reeks van Jerom gaat over de streken van korrigans.

Zie ook[bewerken]