Krabpaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krabplank
Hoge krabpaal met 2 katten.

Een krabpaal is een stuk "speelgoed" voor katten, dat uit een dikke paal of meerdere palen bestaat die bekleed is/zijn met een stuk ruw tapijt of omwikkeld met een stuk touw.

Afhankelijk van de uitvoering kunnen we spreken van een krabplank, krabpaal of krabmeubel. In het laatste geval bevat het ook een of meerdere slaapplekken en speeltjes. De krabplank heeft, zoals het woord al aangeeft, een plat oppervlak. Deze kunnen worden neergezet, of aan de muur worden gemonteerd, zodat de kat er flink kracht op kan uitoefenen zonder dat de plank wegglijdt. Sommige katten geven de voorkeur aan een horizontaal voorwerp om hun nagels aan te scherpen. Een aan een plank gelijmde ruwe mat leent zich dan prima als krabplank. Losse matten glijden weg of komen los van de grond tijdens het krabben.

Functie van het krabben[bewerken]

Door aan een krabpaal te krabben kan een kat zich van loszittende delen van zijn nagels ontdoen. Door de nagels te scherpen aan een krabpaal houdt een kat zijn nagels scherp. De zijkanten die uitgroeien komen dan los te zitten en worden met de tanden verwijderd waardoor de nagel op lengte blijft met een scherpe punt. In de natuur gebruiken katten altijd een boom hiervoor. Krabben wordt ook gedaan om een territorium te markeren. geurkliertjes tussen de nagels geven tijdens het krabben een geur af waarmee de kat, in combinatie met de krabsporen, zijn territorium markeert.[1] Bij meerdere katten in huis is het dan ook aan te bevelen om meerdere krabpalen te plaatsen, zodat iedere kat een eigen plekje heeft om zijn nagels te scherpen.

Bronnen en referenties[bewerken]