Krat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bierkratten
Kunststofkratten vervoerd per fiets
Bierkratten/bakken stapelen

Een krat (Vlaanderen: bak) is een open vierkante of rechthoekige bak met een dichte of opengewerkte zijkant waar diverse artikelen in kunnen worden opgeslagen. Het veelgebruikte Engelse leenwoord is container.

Materiaal[bewerken]

Vroeger werden kratten vooral van hout gemaakt, tegenwoordig zijn de meeste kratten van kunststof. De reden ligt in het lichter zijn van kunststof waardoor transport makkelijker is. Ook is kunststof makkelijker te bewerken in het productieproces.

Toepassingen[bewerken]

Veelal worden kratten gebruikt voor de opslag en het transport van vaste stoffen als voedingsmiddelen of kleding of gebottelde vloeistoffen als bier-, limonade- of melkflessen. Voor flessen zijn speciale kratten beschikbaar met voorgestanste vakken per fles in het krat zelf. Voor bier zijn er kratten voor 12, 16, 18 en 24 flesjes. In Nederland is het formaat van bierkratten en limonadefleskratten gestandaardiseerd zodat de kratten stapelbaar zijn onafhankelijk van het merk. Op kratten voor drankflessen zit statiegeld wat van de verkoper bij inlevering teruggekregen wordt. In Vlaanderen wordt er niet van een krat gesproken, maar van een 'bak (bier)'. Hier heeft iedere bierbrouwerij die gebruikmaakt van eigen bierbakken een eigen formaat bak wat logistiek en bij opslag een probleem kan zijn. Ook hier werkt men met een statiegeldsysteem.

Zie ook[bewerken]