Station Krimml

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Krimml Station)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Krimml Bahnhof   
Krimml station in 2002 (nog deelmakend van de ÖBB)
Krimml station in 2002 (nog deelmakend van de ÖBB)
Plaats Krimml
Opening 1898
Sluiting 2005
Heropening 2010
Perrons 2 (5 sporen)
Lijn(en) Pinzgauer Lokalbahn
Vervoerder(s) SLB
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Krimml station tijdens ombouwwerken (2009)
De moderne heropeningstrein op 11 september 2010

Station Krimml (Duits: Krimml Bahnhof) is een station van de Pinzgauer Lokalbahn in Krimml, Oostenrijk.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Krimml station is het Westelijke eindpunt van de Pinzgauer Lokalbahn. Het station is gelegen in de gemeente Krimml, in de buurt van het dorp Vorderkrimml. Je kan vanaf het station postbuslijnen 760/761 nemen naar de Krimmler Wasserfälle die zich op 3 km ten Zuidwesten van het station bevinden. Al de treinen die vanaf hier vertrekken hebben als bestemming Zell am See. Tegenwoordig vertrekken er zo'n 15 treinen per dag tussen 6u00 en 20u00.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Krimml station bestaat uit een stationsgebouw, een treinhangar, 5 sporen, 2 perrons (vroeger 3) en een kolenplaats als voorziening voor stoomtreinen. Volgens vroegere plannen zou dit station niet eeuwig het einpunt van de lijn blijven. De lijn zou later verlengd worden naar de watervallen, er was zelfs sprake om de lijn over de Gerlospas te verbinden met de Zillertalspoorlijn. Deze zijn door het te hoge prijskaartje echter opgeborgen. Het station werd tussen 10 en 12 juli 2005volledig afgesloten van de rest van de lijn, door talloze overstromingen in het lager gelegen dal. Het station zou de volgende jaren verkommeren.

Vernieuwing[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 kreeg het station (net als heel de lijn) een nieuwe eigenaar, de SLB. Tevens werd er een grote heropbouw georganiseerd die de lijn weer helemaal tot in Krimml zou laten lopen. Het station werd in 2009 en 2010 weer helemaal heropgeknapt. De feestelijke heropening gebeurde op 11 september 2011, waarna er weer treinverkeer mogelijk was. Het station heeft er meer parkeerplaatsen en een toerismecentrum bijgekregen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]