Zillertalspoorlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zillertalbahn
Totale lengte31,7 km
SpoorwijdteBosnisch smalspoor 760 mm
Geopend31 juli 1902
Huidige statusin gebruik
Hoogste puntMayrhofen, 627 m
Laagste puntJenbach, 530 m
Geëlektrificeerdnee
Treindienst doorZillertaler Verkehrsbetriebe AG
Zillertalbahn
BSicon .svgSTRBSicon .svg lijn naar Innsbrück ÖBB
KBHFaBHFKBHFa 0,0 Jenbach
STRSTRSTRl Achenseebahn
ABZgl+lABZgr+rBSicon .svg goederen overslag door middel van Rolwagens
STRSTRlBSicon .svg lijn naar Kufstein ÖBB
STRlSTR+rBSicon .svg
WBRÜCKE Innbrücke
HST 2,0 Rotholz
BHF 3,5 Strass i. Z.
HST 6,4 Schlitters-Bruck a. Z.
BSicon .svgeABZglexKDSTeq 6,9 Kolbitsch
HST 8,2 Gagering
BHF 10,2 Fügen-Hart i. Z.
BSicon .svgABZglKDSTeq 10,6 Binderholz GmbH
HST 11,7 Kapfing
BHF 12,5 Uderns i. Z.
HST 15,3 Ried i. Z.
BHF 18,5 Kaltenbach-Stumm i. Z.
HST 19,0 Angererbach-Ahrnbach
BHF 20,3 Aschau i. Z.
HST 22,4 Erlach i. Z.
WBRÜCKE 21,7 Zeller Brücke Lengte 50 m
BHF 24,4 Zell a. Z.
HST 25,6 Laimach-Regionalmuseum
BHF 27,6 Ramsau im Zillertal-Hippach
HST 28,7 Bichl i. Z.
BSicon .svgeABZglexKDSTeq 28,9 Firma Kober
exKDSTaqeABZgrBSicon .svg 31,5 Tauernkraftwerke AG
KBHFxe 31,7 Mayrhofen i. Z.
exHST 32,4 Mayrhofen i. Z. Markt-Penkenbahn (gepland)
exKBHFe 32,9 Mayrhofen i. Z. Ahornbahn (gepland)
Trein in Zell am Ziller, 2002.
Stoomtrein in Jenbach, omstreeks 1978.
Voormalig RTM-tramstel in Jenbach, 1980.
Diesellocomotieven van de Zillertaler Verkehrsbetriebe.

De Zillertalspoorlijn (Duits: Zillertalbahn), geëxploiteerd door de Zillertaler Verkehrsbetriebe AG – voorheen Zillertalbahn AG - is een Oostenrijkse spoorlijn van Jenbach naar Mayrhofen door het Zillertal. Deze particuliere smalspoorlijn heeft een spoorwijdte van 760 mm (Bosnisch smalspoor).

In Jenbach bestaat aansluiting op de Unterinntal-hoofdspoorlijn Kufstein - Innsbruck en de Achenseebahn, een tandradspoorweg naar de Achensee.

Geschiedenis[bewerken]

De lijn is in etappes geopend in de jaren 1900-1902. Dankzij de magnesietwinning in Tux verkreeg de Zillertalbahn AG een solide financiële basis. In de jaren zestig werd het voortbestaan van de lijn bedreigd door de komst van een autosnelweg door het Zillertal. Dankzij het transport van bouwmaterialen, waaronder 325.000 ton cement, voor een energiecentrale in Mayrhofen, kon de lijn toch overleven. Tegenwoordig dient de lijn alleen nog voor regionaal vervoer, toeristische doelen. Het vroeger zeer belangrijke houtvervoer van en naar diverse zagerijen is begin 2013 tot stilstand gekomen omdat de laatst overgebleven zagerij (Binder Holz in Fugen) voor het vervoer van boomstammen op vrachtautos is omgeschakeld. Tegenwoordig rijdt er alleen nog facultatief een goederentrein om houtproducten (gezaagde planken) vanaf de zagerij af te voeren. Deze vertrekt rond 9 uur uit Jenbach.

Dienstregeling[bewerken]

De Zillertalspoorlijn heeft twee soorten stations: Bahnhof (Station), Haltestelle (Halte). Op de stations stoppen de treinen altijd, op de haltes stoppen de treinen alleen op verzoek. Dat kan door middel van knoppen in de trein en op de perrons. Er rijdt om het half uur een trein in beide richtingen.

Toekomst[bewerken]

Er is een plan om de Zillertalbahn in 2014 verder langs de Ziller aan te sluiten op de dalstations van de Ahornbahn en de Penkenbahn in Mayrhofen.

Materieel[bewerken]

Het regionale vervoer wordt doorgaans uitgevoerd met dieseltreinen. Voor toeristische ritten worden ook wel stoomtreinen ingezet.

Het oorspronkelijke materieel bestond uit 2 stoomlocomotieven, 10 rijtuigen en 22 goederenwagens. Al in de jaren twintig verscheen het eerste motorrijtuig met verbrandingsmotor. Een bijzondere dieseltrein bij de Zillertalbahn was van 1967 tot 1999 het driedelige "Sperwer"-tramstel van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij, dat inmiddels in gerestaureerde vorm terug is bij de Stichting voorheen RTM.

Een deel van het historische materieel van de Zillertalbahn werd ten geschenke gegeven aan de Welshpool and Llanfair Light Railway, een toeristische spoorweg in het graafschap Powys in Wales.

Externe links[bewerken]