Penkenbahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Penkenbahn
Voormalig dalstation van de in 1995 gebouwde Penkenbahn
Soort 3S gondelbaan
Bouwjaar 2015
Dalstation 655 m
Bergstation 1790 m
Hoogteverschil 1135 m
Lengte 2924 m
Duur 8 min
Zomerbedrijf Ja
Passagiers per cabine 32
Snelheid 27 km/u
Plaats Mayrhofen
Land Oostenrijk
Lift-World gegevens
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Penkenbahn is een kabelbaan in de Oostenrijkse plaats Mayrhofen in het Zillertal. De Penkenbahn is in 2015 gebouwd door het bedrijf Doppelmayr ter vervanging van de oude, in 1995 door Waagner Biro gebouwde Penkenbahn. Deze verving op zijn beurt de oude, in 1953 gebouwde (ook door Waagner Biro), Penkenbahn.

Het dalstation van de Penkenbahn ligt op 655 meter boven zeeniveau in het centrum van het dorp Mayrhofen, het bergstation op 1790 meter. In één cabine van de Penkenbahn kunnen 24 mensen zitten en 8 staan. Er kunnen in totaal 48 cabines ingezet worden, daarmee kunnen in één uur 3840 personen naar boven én naar beneden worden vervoerd. De kabelbaan verplaatst zich met 7,5 meter per seconde, waardoor het traject kan worden afgelegd in 8 minuten. De Penkenbahn is de eerste driekabelgondelbaan van het Zillertal.

In de winter is er alleen een ongeprepareerde afdaling richting Schwendau en Hippach. Doordat er dus geen afdaling naar het dalstation van de Penkenbahn in Mayrhofen gaat, moet men ook met de terugreis naar Mayrhofen de Penkenbahn dalwaarts nemen.

Ramp op de oude Penkenbahn[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 mei 2007, als voorbereiding op het zomerseizoen, was er een routinecontrole op de toenmalige Penkenbahn. Tijdens deze controle raakte er een gondel, om 10.30, 300 meter vanaf het dalstation en op 40 meter hoogte, los van de rails om nog steeds onbekende reden. Drie personeelsleden van de Mayrhofner Bergbahnen zaten op dit moment in deze gondel. Twee raakten er zwaargewond, een stierf er door dit ongeval. De omgeving was moeilijk te bereiken voor de drie helikopters die erop afgingen. De drie werknemers werden ter plekke geholpen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Penkenbahn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.