Krommeniestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Krommeniestraat
Krommeniestraat met aan weerszijden Spaarndammerhart gezien vanuit Hembrugstraat (september 2022)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-West
Wijk Spaarndammerbuurt
Begin Spaarndammerplantsoen
Eind Hembrugstraat
Lengte 100 meter
Algemene informatie
Aangelegd in Eerste versie: 1913-
Tweede versie: 1977
Derde versie: 2020-2021
Genoemd naar Krommenie
Naam sinds 1913
Opvallende gebouwen Spaarndammerhart

De Krommeniestraat is een straat in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam-West.

De straat kreeg per raadsbesluit van 2 september 1913 haar naam. Ze werd vernoemd naar dorp Krommenie. Straten en pleinen in de buurt werden alle vernoemd naar plaatsen in de Zaanstreek. De straat was gelegen tussen het Spaarndammerplantsoen en de Hembrugstraat.

De straat werd in daaropvolgende jaren volgebouwd met strokenbouw. De woningen vertoonden in de jaren zeventig zoveel gebreken dat een rendabele renovatie er niet meer inzat. In het kader van stadsvernieuwing ging eigen alles tegen de vlakte om plaats te maken voor een schoolcomplex. Dat schoolcomplex (kleuter- en lagere school) ontworpen door architectenbureau van der Pol nam eigenlijk het gehele binnenterrein van Polanenstraat (oost), Spaarndammerplantsoen (zuid), Oostzaanstraat (west) en Hembrugstraat (noord) in beslag. Het kwam er op neer dat de Krommeniestraat van de kaart kon verdwijnen ware het niet dat aan het noordeinde twee stompjes woningen overbleven en er uiteraard toegang tot de school over moest worden uitgespaard.[1]

De school zou er ruim dertig jaar staan; in 2014 was ze alweer verdwenen. De school had onvoldoende capaciteit om kinderen uit de nieuwe gezinnen uit de nieuwe woonwijk Houthavens te herbergen. De school week daarom uit naar die wijk. Het schoolgebouw werd daarop gesloopt en vervangen door twee grote bouwblokken, die bekend staan als Spaarndammerhart. Het complex werd gebouwd in een moderne variant van de Amsterdamse School, die historisch alom vertegenwoordigd is in de wijk, maar zeer beperkt in de Krommeniestraat. Het nieuwe complex zorgde er wel voor dat het oude stratenplan terugkeerde.

De straat is te nauw voor openbaar vervoer, noch kon kunst in de openbare ruimte worden geplaatst. Sinds 2021 is echter in het complex Spaarndammerhart baksteenkunst te zien van Martijn Sandberg.

Krommeniestraat in slechter tijden, ook gezien vanaf Hembrugstraat (november 1976)