KunstRAI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De KunstRAI is een jaarlijks terugkerende beurs voor hedendaagse, autonome en toegepaste kunst in Amsterdam. De KunstRAI is opgericht in 1984 en daarmee de oudste beurs in zijn genre in Nederland en een van de oudste in Europa. In 2006 werd de naam tijdelijk veranderd in 'Art Amsterdam'. Sinds 2012 wordt het evenement weer gehouden onder de oorspronkelijke naam. De organisatoren zijn sindsdien Erik Hermida en Mark Slegers.

De beurs wordt elk jaar gehouden in het beurscomplex Amsterdam RAI en biedt een breed aanbod van voornamelijk binnenlandse galeries met zowel gerenommeerde als ook beginnende kunstenaars en ontwerpers. Daarnaast zijn er vaak speciale tentoonstellingen en verschillende programma’s voor verzamelaars. Sinds 2014 vindt bijvoorbeeld jaarlijks op de zaterdagavond het 'Art Dinner' plaats voor verzamelaars, kunstenaars en galeriehouders. In 2018 vindt de 34ste editie van de beurs plaats van 4 tot en met 8 april. Er wordt deelgenomen door rond 90 galeries en kunsthandels en daarnaast door enkele Nederlandse kunsttijdschriften en kunstenaarsinitiatieven, zoals het Amsterdamse kunstenaarsplatform WOW.

De voormalige centrale tentoonstelling werd in 2010 vervangen door solopresentaties die over de beurs verspreid zijn. Sinds 2012 worden elk jaar in een ander gedeelte van de hal een of twee thematentoonstellingen ingericht door een speciaal daarvoor aangestelde curator of in samenwerking met een museum of kunstinstelling. Sinds 2016 is een plein op de beurs gewijd aan het aanbod van een stad in Europa. In 2016 was dat Berlijn, in 2017 Antwerpen en in 2018 is Barcelona aan de beurt.

Kunstprijs[bewerken]

Vanaf 2004 werd op de KunstRAI de 'Thieme Art Award' uitgereikt aan een veelbelovende kunstenaar onder de 35. De prijs bestond uit een een speciale solotentoonstelling op de KunstRAI het jaar daarop vergezeld van een catalogus van het werk. De prijs werd door de jury in 2004 toegekend aan Folkert de Jong, in 2005 aan Jasper de Beijer, in 2006 aan Martina Sauter, in 2007 aan Karin Sargsjan, in 2008 aan Zilvinas Landzbergas, in 2009 aan Gijs van Lith en in 2010 aan Pauline Oltheten. Vanaf 2011 werd de prijs (achteraf eenmalig) voortgezet als de 'Lecturis Award' en gewonnen door Edward Clydesdale Thomson.

Zie ook[bewerken]

Kunstvlaai, alternatieve kunstbeurs in Amsterdam

Externe link[bewerken]