KunstRAI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De KunstRAI is een jaarlijkse beurs voor hedendaagse, autonome en toegepaste kunst in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De KunstRAI is opgericht in 1984 en daarmee de oudste beurs in zijn genre in Nederland en een van de oudste in Europa. In 2006 werd de naam tijdelijk veranderd in Art Amsterdam. Sinds 2012 wordt het evenement weer gehouden onder de oorspronkelijke naam. De beurs wordt georganiseerd door Onderneming en Kunst, Erik Hermida en Mark Slegers.

De beurs wordt elk jaar gehouden in het beurscomplex Amsterdam RAI en biedt een breed aanbod van voornamelijk binnenlandse galeries met zowel gerenommeerde als ook beginnende kunstenaars en ontwerpers. Daarnaast zijn er vaak speciale tentoonstellingen en verschillende programma’s voor verzamelaars. Sinds 2014 vindt bijvoorbeeld jaarlijks op de zaterdagavond het 'Art Dinner' plaats voor verzamelaars, kunstenaars en galeriehouders.

In 2019 vond de 35ste editie van de beurs plaats van 17 tot en met 22 april. Maar liefst tachtig galeries deden mee aan deze editie. De editie van 2020 werd vanwege de coronapandemie eerst uitgesteld naar december 2020, maar later geannuleerd.

Programma[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2016 wordt elk jaar een special plein toegewijd aan een andere stad of streek. In 2016 begon deze traditie met Berlijn, in 2017 Antwerpen, in 2018 Barcelona en in 2019 zal de KunstRAI haar 35-jarige bestaan vieren met het programma 'Focus Catalunya'

KunstRAI is een van de weinige moderne beurzen die jongeren nauw betrekt bij de invulling van het programma. Jaarlijks brengt kunstenaarsplatform WOW uit Amsterdam een backstage programma. De donderdagavond wordt tevens gewijd aan jongeren. Zo is er bijvoorbeeld een nachtprogramma geweest, waarin bezoekers met zaklampen kunst konden kijken.

Kunstprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2004 werd op de KunstRAI de 'Thieme Art Award' uitgereikt aan een veelbelovende kunstenaar onder de 35. De prijs bestond uit een speciale solotentoonstelling op de KunstRAI het jaar daarop vergezeld van een catalogus van het werk. De prijs werd door de jury in 2004 toegekend aan Folkert de Jong, in 2005 aan Jasper de Beijer, in 2006 aan Martina Sauter, in 2007 aan Karin Sargsjan, in 2008 aan Zilvinas Landzbergas, in 2009 aan Gijs van Lith en in 2010 aan Pauline Oltheten. Vanaf 2011 werd de prijs (achteraf eenmalig) voortgezet als de 'Lecturis Award' en gewonnen door Edward Clydesdale Thomson.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]