Kunst Genegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kunst Genegen of Kunstgenegen (de schrijfwijze in één woord was de meest gebruikelijke) was een kunstenaarsvereniging in Brugge uit de late 19de eeuw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging werd op 11 maart 1894 gesticht door Edmond Van Hove, kunstschilder en leraar aan de Kunstacademie in Brugge en door Gabriël Thomas, kunstschilder die er de permanente voorzitter van werd. Ze rekruteerde haar leden onder de docenten, leerlingen en oud-leerlingen van de Brugse academie. Het doel was het inrichten van tentoonstellingen met eigen werk, het organiseren van lezingen en het gezellig samenzijn met ruimte voor discussie. De zetel bevond zich in een eigen vergaderzaaltje binnen de oude herberg Vlissinghe.

Leden waren onder meer Edmond Van Hove, Arthur Haeghebaert, Alfons Alloo, Gabriel Thomas, Jules Fonteyne (die diverse tekeningen maakte voor het drukwerk van de vereniging), Emile Bulcke en Victor De Loose.

Hun jaarlijkse tentoonstellingen vonden plaats in de orgelzaal in Brugge. Hun expositie van 1899 was al hun zesde groepstentoonstelling.

De vereniging overleefde de Eerste Wereldoorlog niet.

Ook nog in 1894 werd in Brugge een andere kunstkring gesticht: Chat Noir of De Zwarte Kat, die meer literair en muzikaal georiënteerd was.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Guill. MICHIELS, De Brugse School, Brugge, 1990.
  • Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, Deel 5, Brugge, 1996.
  • Brigitte BEERNAERT, Blekersstraat 2, het lokaal 'De Kunst genegen' in de tuin van café Vlissinghe, in: Muziek, Woord, Beeld, Open Monumentendagen 2012, Brugge, 2012.
  • Stefan HUYGHEBAERT, Café Vlissinghe, de Kunst Genegen. Fin-de-sièclekunst tussen pint en penseel. Tentoonstelling Stadsarchief Brugge 28.8.-25.10.2015. Catalogus, Brugge, 2015.
  • Stefan HUYGHEBAERT, "Wie waren de Kunst genegen? Over kunstenaars & bierpotten in Café Vlissinghe, Blekersstraat 2, rond 1900, voordracht, september 2015.