Naar inhoud springen

Kurt Sprengel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kurt Sprengel
Portret van Kurt Sprengel door Philippus Velijn
Geboren Boldekow, 3 augustus 1766
Overleden Halle, 15 maart 1833
Geboorteland Pruisen
Standaardafkorting Spreng.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Kurt Sprengel aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kurt Polycarp Joachim Sprengel (Boldekow, 3 augustus 1766Halle, 15 maart 1833; voornaam gelatiniseerd als 'Curt') was een Pruisisch arts en botanicus. Zijn standaardafkorting is Spreng.

Sprengels oom Christian Konrad Sprengel is bekend door zijn studie van de bestuiving van bloemen door insecten. Zijn vader was geestelijke. Sprengel sprak op jonge leeftijd al Latijn, Grieks en Arabisch. In 1780 publiceerde hij op veertienjarige leeftijd de Anleitung zur Botanik für Frauenzimmer.

In 1784 begon hij theologie en geneeskunde te studeren aan de Universiteit van Halle. Hij gaf de theologie al snel op, en studeerde in 1787 af in de geneeskunde. In 1787 werd hij als bijzonder hoogleraar aan deze universiteit aangesteld, waarna hij in 1795 promoveerde tot hoogleraar. Hij was een van de grondleggers van de microscopische studies van hogere planten. Verder bracht hij veel verbeteringen aan in de botanische nomenclatuur.

In 1810 werd Sprengel verkozen als buitenlands lid van de Kungliga Vetenskapsakademien.