Läkerol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Läkerol Salmiak / Rasberry Lemongrass

Läkerol is een oorspronkelijk Zweeds snoepmerk. Het is eigendom van de snoepgoedmultinational Leaf. De snoepjes zijn verpakt in kleurrijke flip-topdoosjes en zijn in veel smaken te verkrijgen. Het grootste deel van de smaken bevat de typische drop-smaak. Läkerol bevat geen suiker en is gemaakt van vruchtensap en Arabische gom.

Geschiedenis[bewerken]

Läkerol werd in 1909 door de Zweedse ondernemer Adolf Ahlgren opgericht. In het begin was Läkerol een snoepje uit Arabische gom, menthol en zoethout bestaande. Al snel werd Läkerol een erg populaire pastille.

Het internationale succes begon al heel vroeg. In 1910 werd Läkerol in Denemarken geïntroduceerd. Twee jaar later volgden Noorwegen en Finland, en daarna nog tal van andere landen.

Läkerol wereldwijd[bewerken]

Läkerol wordt verkocht in 26 landen: Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Tsjechië, Slowakije, de Baltische staten, Hongarije, Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Libanon, Maleisië, China (Hongkong) en Singapore. In thuisbasis Zweden is het smakengamma het meest uitgebreid, hier verkoopt men 12 verschillende Classic-smaken. Zes van deze smaken worden ook in zakjes verkocht, de zogenaamde Giants. Voor de kinderen bracht Läkerol de Kids-smaken op de markt: Soft Berry en Soft Fruit.

In België zijn er zes smaken: Eucalyptus, Cupa Fruits, Blue Fruits, Yuzo Fruits, Kiwi Passion en Golden Grapefruit. In Nederland zitten er zes andere smaken in het assortiment: Salmiak, Eucalyptus, Blue Fruits, Sweet Black, Kiwi Passion en Cactus. Snoepfabrikant Leaf is de producent van deze pastilles.