LOVER (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LOVER
Type Feministisch journalistiek
Taal Nederlands
Opgericht 1974
Oprichters Man Vrouw Maatschappij
Status Actief
Locatie Amsterdam
Alexa-positie 14.255.763 (2018)
Link tijdschriftlover.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

LOVER is een Nederlandse feministische, cultureelwetenschappelijke website die als tijdschrift werd opgericht in 1974.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 werd LOVER voor het eerst uitgebracht als een bijlage van MVM-nieuws (de nieuwsbrief van Man Vrouw Maatschappij). De naam is een afkorting van 'LiteratuurOVERzicht' (en dient zodoende ook uitgesproken te worden als: lóó-ver).[1] Het idee kwam van Annelies de Vries, lid van de MVM-werkgroep Lezen-Schrijven-Spreken, waarop haar echtgenoot en toenmalig rechtenstudent Jeroen de Wildt het overzicht oprichtte om structuur aan te brengen in de jungle van feministische geschriften die er in die tijd dreigde te ontstaan. Na enkele maanden werd de bijlage populair en groeide uit tot een compleet tijdschrift.

Na verloop van tijd werd LOVER minder een overzichtsmedium en steeds meer een discussieforum. In de jaren 1970 werd er al veel gepubliceerd over actuele zaken zoals abortuswetgeving en de rechten van de vrouw. In 1981 werd de redactie bekroond met de Annie Romeinprijs omwille van de informatieve waarde, niet-dogmatische noch sektarische aanpak en heldere visie.

Redactie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988[bron?] vervoegde Geertje Mak de redactie en bleef actief tot 1992. In oktober 1999 werd Akke Visser redacteur en bleef aan tot februari 2001.

Van 2016 tot 2020 was Eva M. Verbeek hoofdredactrice. Zij werd opgevolgd door Maaike van Leendert. Sinds 2021 staat Aimée Dabekaussen aan het roer van LOVER.