La Familia Michoacana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Locatie van Michoacán in Mexico

La Familia Michoacana (Nederlands: De Michoacaanse Familie) was een drugskartel uit de Mexicaanse staat Michoacán. Hoewel zij een van de recentste spelers zijn in de Mexicaanse drugsoorlog gelden zij als een van de machtigste kartels van het land. De groep staat bekend om haar semi-religieuze karakter en werd geleid door Nazario Moreno González, bijgenaamd "el más loco" (de gekste).

De wortels van La Familia gaan terug tot de jaren tachtig. Aanvankelijk zou zij een groep vigilantes geweest zijn die het platteland van Michoacán beschermde tegen rovers, smokkelaars en kidnappers maar al snel kwam de groep zelf buiten de wet te staan en in de jaren 90 sloot zij zich aan bij het Golfkartel; desalniettemin presenteert La Familia zichzelf nog steeds als organisatie die strijdt voor de inwoners van Michoacán. De leden van La Familia werden in het Golfkartel getraind samen met de Los Zetas, de beruchte paramilitaire tak van het kartel. Vermoedelijk in 2006 scheurde La Familia zich los van het Golfkartel, en sindsdien geldt dit kartel als de gezworen vijand van La Familia. La Familia zou vaak samenwerken met het Sinaloakartel en het Tijuanakartel.

Het religieuze karakter van La Familia heeft veel aandacht gekregen, en sommige commentatoren noemen het kartel een sekte. Moreno González is een verwoed lezer van religieuze en zelfhulpboeken en is een bewonderaar van de Amerikaanse christelijke schrijver John Eldredge. Een centraal concept in Eldredges geschriften is dat iedereen "een slag te vechten, een schone te redden en een avontuur te leven" heeft en hij haalt graag Jesaja 63, waarin God wordt beschreven als dragende met bloed doordrenkte kleding. Moreno en zijn naaste medewerkers verklaren vaak dat het vermoorden van tegenstanders 'goddelijke rechtvaardigheid' is, en het kartel heeft herhaaldelijk verklaard nooit vrouwen te vermoorden. Veel van de leden van het kartel zijn gerehabiliteerde drugsverslaafden of alcoholisten, en het is hen verboden zelf hun handelswaar te gebruiken. Moreno heeft een 'bijbel' samengesteld met zijn eigen leerstellingen, en potentiële leden moeten eerste Eldredges boek Salvaje de Corazón (Engels: Wild at Heart) lezen voor zij volwaardig lid kunnen worden. Moreno heeft naar verluidt onderwijzers en medewerkers van het ministerie van onderwijs omgekocht om Eldredges boeken op Michoacaanse scholen te laten verspreiden. La Familia staat ook in de traditie van het sociaal banditisme, en onderneemt activiteiten om armoede in Michoacán te bestrijden, zoals het verstrekken van kredieten aan boeren en het bouwen van scholen. De leden van La Familia staan bekend als vroom; naar verluidt is de zondagse kerkgang voor de organisatie belangrijker dan schietoefeningen. Al dit heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat La Familia het snelst groeiende drugskartel is van Mexico.

Desalniettemin staat La Familia ook bekend als extreem gewelddadig. In een incident in 2006 gooiden leden van La Familia vijf afgehakte hoofden op een dansvloer in Uruapan. Veel tegenstanders die in handen van La Familia vallen worden doodgemarteld. Het kartel wordt er wel van beschuldigd willekeurige politieagenten te vermoorden als pressiemiddel of als wraakactie. Het kartel zou inmiddels de grootste verstrekker zijn van methamfetaminen in Mexico, maar handelt ook in cocaïne, heroïne en marihuana. Ook kidnapping en afpersing zijn inkomstenbronnen, evenals de verkoop van illegale dvd's. La Familia claimt niet aan huurmoorden te doen.

In Mexico werd aangenomen dat Moreno op 9 december 2010 in Apatzingán werd doodgeschoten na een twee dagen durend vuurgevecht met de politie (zijn lichaam werd echter nooit gevonden). Hoewel Moreno de officiële en spirituele leider van het kartel was, was de dagelijkse gang van zaken waarschijnlijk in handen van Servando Gómez Martínez, alias 'La Tuta'. José de Jesús Méndez Vargas alias El Chango wordt als derde belangrijke figuur genoemd. Voor de drie is een beloning uitgeloofd van twee miljoen Amerikaanse dollar. Sinds de "dood" van Moreno blijkt er een conflict te zijn uitgebarsten binnen het leiderschap van La Familia. El Chango heeft zich opgeworden als nieuwe leider, maar wordt bestreden door La Tuta en zijn aanhangers, die zich als de Caballeros Templarios (de Tempeliers) hebben afgescheiden. Moreno kwam op 9 maart 2014 alsnog om het leven bij een actie van het Mexicaanse leger. [1]

Specialist van de Verenigde Naties Edgardo Buscaglia heeft echter verklaard dat Moreno, Gómez Martínez en Méndez Vargas waarschijnlijk maar symbolische leiders zijn en dat het werkelijke leiderschap in handen ligt van prominente zakenlieden en politici. Het is in ieder geval duidelijk dat La Familia hoge mate is geïnfiltreerd in de lokale en staatsautoriteiten; naar verluidt heeft het kartel na de lokale verkiezingen in Michoacán in een groot aantal gemeentes, waaronder enkele grote steden, de winnende kandidaat gesommeerd bij het kartel te verschijnen. Hen is vervolgens verordonneerd La Familia de politiechef te laten aanwijzen en in ruil daarvoor zou het kartel de betreffende gemeentes verder met rust laten. In mei 2009 vond een grote operatie plaats van de federale autoriteiten waarbij tien burgemeesters en tientallen andere lokale bestuurders opgepakt werden. Gouverneur Leonel Godoy verklaarde dat de actie politiek gekleurd was (het was tijdens de campagne voor de congresverkiezingen) en beschuldigde de autoriteiten ervan niet in 2007 laks geweest te zijn en ondanks zijn verzoeken geen onderzoek heeft opgestart naar de geruchten dat het kartel tientallen gemeentebesturen voor haar karretje had weten te spannen. Op 14 juli van hetzelfde jaar vaardigden de autoriteiten een opsporingsbevel uit voor Julio César Godoy Toscano, halfbroer van de gouverneur die nota bene zojuist in de Kamer van Afgevaardigden was gekozen. De gouverneur verklaarde zijn halfbroer niet in bescherming te zullen nemen maar eiste wel een eerlijk proces. Godoy Toscano heeft voorlopig nog zitting als afgevaardigde maar is uit zijn partij gezet in en staat van beschuldiging gesteld.

La Familia staat ook bekend om haar mediastunts. Zo belde La Tuta op 16 juli 2009 naar een televisieprogramma en deed live op de nationale televisie een aanbod aan president Felipe Calderón om over vrede te onderhandelen en ook heeft de bende meerdere keren in Michoacaanse kranten geadverteerd. Waarschijnlijk vindt het gebruik 's nachts spandoeken achter te laten met boodschappen voor de autoriteiten of de bevolking (narcomantas) ook haar oorsprong bij La Familia. Op 2 november 2011 is La Familia Michoacana ontbonden.