Naar inhoud springen

La Ondo de Esperanto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

La Ondo de Esperanto (Nederlands: De Golf van Esperanto) is een Esperantotijdschrift. Het heeft zijn naam geërfd van het gelijknamige tijdschrift dat vanaf 1909 uitgegeven werd door Aleksandr Saĥarov. Sinds de herstart (in 1991) zijn inmiddels meer dan 120 nummers verschenen. In elk nummer bevinden zich zo'n 20 tot 30 korte en langere artikelen over de activiteiten van esperantisten over de hele wereld. In de populaire brievenrubriek 'Tribuno' kunnen lezers discussiëren over de problemen van de esperanto-gemeenschap. Elk nummer van "La Ondo de Esperanto" bevat verhalen en/of poëzie, zowel origineel in het Esperanto geschreven, als vertaald uit diverse talen. Dankzij de samenwerking met de Eŭropa Esperanto-Unio (Europese Esperanto-Unie) kunnen de lezers elke maand Eŭropa Bulteno (Een Europees Bulletin met informatie over activiteiten in de EU) lezen.

Het tijdschrift bevat taalkundige en historische artikelen en vele recensies van nieuw uitgekomen Esperantoliteratuur en Esperantomuziek. Erg gewaardeerd is de rubriek Mozaiko, met quizzen, wedstrijden, humoristische en gemakkelijk lezende stukjes. De columnisten - Alen Kris en Komitatano Z - becommentariëren gebeurtenissen in de wereld buiten, respectievelijk binnen 'Esperanto-land'. In november 2004 werd een nieuwe rubriek gelanceerd, waarin autonome gebieden worden gepresenteerd. Als eerste van deze gebieden werd Noord-Ossetië gepresenteerd. Binnenkort[(sinds) wanneer?] volgt Catalonië.

Aan het tijdschrift dragen meerdere bekende schrijvers bij, uit Rusland en andere landen, onder wie: William Auld, Osmo Buller, Renato Corsetti, Fernando de Diego, István Ertl, Paul Gubbins, Sten Johansson, Wolfgang Kirschstein, Lee Chong Yeong, Ulrich Lins, Daniel Luez, Valentin Melnikov, Julian Modest, Gonçalo Neves, Sergio Pokrovskij, Anna Ritamäki, Ziko Marcus Sikosek, Giorgio Silfer, Walter Żelazny.

"La Ondo de Esperanto" is een maandblad dat wordt uitgegeven in Kaliningrad, met veel foto's en illustraties. Bij het decembernummer bevat een literair supplement. "La Ondo de Esperanto" organiseert elk jaar een Internationale Fotowedstrijd en de literatuurwedstrijd Liro. LOdE organiseert sinds 1998 de verkiezing van De esperantist van het jaar, en is mede-organisator van verschillende Esperanto-bijeenkomsten in Rusland en Oost-Europa. Hoofdredacteur Aleksander Korĵenkov en uitgever Halina Gorecka reizen regelmatig naar diverse Europese landen om lezingen te geven. Vanaf 2017 wordt La Ondo de Esperanto enkel nog online uitgegeven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]