La Ribera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een typisch smal straatje in la Ribera

La Ribera ('De kust' in het Catalaans) is onderdeel van Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, een van de vier buurten van Ciutat Vella (de oude stad) van Barcelona.

Veel van de gebouwen dateren uit de late middeleeuwen. Het was een wel gestelde buurt in de 13e tot de 15e eeuw, toen het nog echt aan de kust lag en het gebied dat nu Barceloneta heet nog een eiland was. Noemenswaardige gebouwen zijn het Santa María del Mar en de paleizen langs de Carrer de Montcada inclusief het Picasso Museum, het museum van pre-Colombiaanse kunst en een deel van het textielmuseum. Een andere noemenswaardige plek is Fossar de les Moreres, een massagraf van Catalaanse soldaten gevallen tijdens het beleg van Barcelona (1712-1714) aan het einde van de Spaanse Successieoorlog. Na dat beleg is een groot deel van de wijk La Ribera gesloopt om plaats te maken voor de citadel, gebouwd door George Prosper Verboom.

Het lagere gedeelte van de wijk, net beneden Carrer de la Princesa richting Barceloneta, wordt aangeduid als El Born. Dit is een van de meest trendy en veilige districten van de oude stad. Het is een populaire plek voor expats en heeft veel kunstgalerijen, boetieks, bars en cafés.

Wapen Barcelona Portaal Barcelona