Naar inhoud springen

Laikos Orthodoxos Synagermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laikos Orthodoxos Synagermos
Logo
Personen
Partijleider Georgios Karatzaferis
Zetels
Parlement van Griekenland
0 / 300
Europees Parlement
0 / 22
Periferieën
0 / 703
Geschiedenis
Opgericht 14 september 2000
Algemene gegevens
Actief in Griekenland
Hoofdkantoor Eratosthenous & Vas. 1, Athene
Richting Rechts
Ideologie Nationalisme, conservatisme, rechts populisme, euroscepsis
Kleuren Donkerblauw
Europese fractie Europa van Vrijheid en Democratie
Website www.laos.gr
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Griekenland

De Laikos Orthodoxos Synagermos, vertaald: Orthodox Volksalarm (Grieks: Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (LAOS)), is een Griekse politieke partij. De partij werd in 2000 opgericht door de journalist Georgios Karatzaferis en geldt als rechts-nationalistisch. De partij heeft 2 zetels in het Europees Parlement. Daar maakt zij deel uit van de fractie Europa van Vrijheid en Democratie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Karatzaferis was parlementslid voor Nea Dimokratia, maar werd gedwongen deze partij in 2000 te verlaten. Een paar maanden later vormde hij LAOS.

In het begin van haar bestaan kende de partij verschillende extreem-nationalistische en fascistische elementen. De partij - of politici van de partij - hebben zich verschillende malen antihomo of antisemitisch uitgelaten. Zo bracht tijdens een partijbijeenkomst in 2006 een van de deelnemers de Hitlergroet bij het spelen van het nationale volkslied. Dit werd gefilmd en dit zorgde voor onrust in de Griekse samenleving. De bijeenkomst was echter voor iedereen toegankelijk en het was onduidelijk wie deze persoon was. De partij heeft achteraf ook duidelijk afstand genomen van deze actie. In het algemeen is de partij met betrekking tot de nationalistische uitingen gematigder geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel radicale elementen, zoals de Griekse schrijver Konstantinos Plevris, de partij hebben verlaten.

In 2004 kreeg Laikos steun van de Partij van het Hellenisme, een kleine politieke partij die op haar hoogtepunt bij verkiezingen voor het parlement slechts 0,2 procent van de stemmen verwierf. Bij de parlementsverkiezingen in 2004 bleef de partij met 2,2 procent van de stemmen nog onder de kiesdrempel van 3 procent. Een paar maanden later bij de verkiezingen voor het Europees Parlement behaalde de partij 4,1 procent van de stemmen en daarmee 1 zetel. Bij de parlementsverkiezingen in 2007 haalde LAOS wel de kiesdrempel met 3,8 procent van de stemmen. Daardoor behaalde zij 10 zetels. Bij de Griekse parlementsverkiezingen in 2009 haalde de partij 5,6 procent van de stemmen en 15 zetels. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement datzelfde jaar steeg het stemmenpercentage naar 7,1 procent. Daardoor behaalde de partij 2 zetels.

Op 11 november werd er een overgangsregering onder leiding van Lucas Papademos gevormd waaraan ook LAOS deelnam samen met PASOK en Nea Dimokratia.[1]

Bij zowel de Griekse parlementsverkiezingen van mei 2012, waarin de partij 2,9% van de stemmen behaalde, als bij de Griekse parlementsverkiezingen van juni 2012, waarin de partij 1,58% van de stemmen kreeg, haalde de partij de kiesdrempel niet.

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste programmapunten van de partij zijn:

  • Geen toelating van Turkije tot de Europese Unie.
  • Een realistische immigratiepolitiek op basis van wat Griekenland aan buitenlandse immigranten aankan.
  • Tegenstander van het Verdrag van Lissabon.
  • Geen erkenning van de republiek Macedonië, zolang zij in haar naam de term Macedonië draagt. (Macedonië is namelijk ook de naam van een noordelijke provincie van Griekenland.)
  • Een drastische belastingverlaging voor particulieren en kleine ondernemingen.

Overzicht verkiezingsuitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Partijleider Stemmenaantal Stemmenpercentage Aantal leden in het Griekse parlement Positie in het parlement
2004 Georgios Karatzaferis 162.103 2,2% 0 Kiesdrempel niet gehaald
2007 Georgios Karatzaferis 271.764 3,8% 10 Kleine oppositiepartij
2009 Georgios Karatzaferis 386.152 5,6% 15 Kleine oppositiepartij
mei 2012 Georgios Karatzaferis 182.023 2,9% 0 Kiesdrempel niet gehaald
juni 2012 Georgios Karatzaferis 97.099 1,58% 0 Kiesdrempel niet gehaald
januari 2015 Georgios Karatzaferis 63.698 1,0% 0 Kiesdrempel niet gehaald