Laja (plaats in Rusland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Laja (plaats))
Laja
Лая
selo in Rusland Vlag van Rusland
Locatie
Laja (Rusland)
Laja
Situering
Land Vlag van Rusland Rusland
Federaal district Oeral
Deelgebied oblast Sverdlovsk
Coördinaten 58° 3′ NB, 59° 52′ OL
Algemeen
Inwoners
(n.b.)
2.000
Gebeurtenissen
Gesticht 1726
Bestuur
Onder jurisdictie van district Prigorodny
Overig
Postcode(s) 622000
Tijdzone YEKT (UTC+5)
OKATO-code 65232836
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Laja (Russisch: Лая) is een plaats (selo) in het noorden van het gemeentelijk district Prigorodny van de Russische oblast Sverdlovsk. De plaats ligt aan de gelijknamige rivier de Laja (zijrivier van de Tagil) op iets ten noorden van de stad Nizjni Tagil. De plaats wordt ook wel Bolsjaja Laja ("grote Laja") genoemd om het te onderscheiden van de nederzetting Malaja Laja ("kleine Laja") ten noorden ervan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats werd gesticht in 1726 door immigranten van de rivier de Kerzjenets (nu oblast Nizjni Novgorod). Door Akinfi Demidov werd er eerder in 1722 al een ijzerfabriek gebouwd, waarna veel oudgelovige immigranten uit het gouvernement Tsjernigov naar de plaats kwamen. In 1842 kreeg de plaats de status van selo, toen de lokale kapel ook de status van 'kerk' kreeg.

In de plaats staan op een afstand van ongeveer 1,5 kilometer twee ijzerfabrieken; Nizjni Lajski (beneden-Laja) en Verchne-Lajski (boven-Laja). Rond 1770 woonden er rondom elke fabriek ongeveer 170 mensen en lagen er nog 50 huizen op ongeveer 7 wersten van de Verchne-Lajski-fabriek. In de loop van de tijd groeiden de nederzettingen aan elkaar. De beide fabrieken werden gesloten in 1909. Van de Nizjni Lajski-fabriek is nog een gedeelte overgebleven.

In 1930 werd de kolchoz Novy Byt ("nieuwe manier van leven") gesticht bij de plaats, die vervolgens werd omgezet naar de sovchoz Lajski.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]