Laken (beddengoed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een stapel lakens

Een laken is beddengoed dat wordt gebruikt als er onder een deken wordt geslapen.

In vroeger tijden werd het woord laken gebruikt voor een geweven wollen "lakense stof". Zo kende men "Iepers laken", "Brussels laken" enz. Fijn bewerkt, geschoren laken werd scheerlaken of scharlaken genoemd.

Tegenwoordig is de stof waarvan men lakens maakt meestal (gedeeltelijk) van katoen. Het laken beschermt de deken tegen stof en vuil. Het is nu eenmaal gemakkelijker een laken te wassen dan een deken. Dat daarbij het gekriebel van de wol van de deken wordt tegengegaan is een prettige bijkomstigheid.

Onderlaken en hoeslaken[bewerken]

Ook de matras wordt beschermd door een laken. Het laken wordt aan elke kant van de matras onder de matras omgeslagen zodat het vast ligt. Dit wordt in hotels nog veel gebruikt. De reden is dat een laken minder ruimte in de kast inneemt, goedkoper is en makkelijk te hanteren is in het hotel. Dit wordt het onderlaken genoemd. De afmetingen van dit soort lakens zijn: 160x260cm, 200x260cm en 240x260cm. De moderne variant is het hoeslaken dat elastiek in de vier hoekpunten heeft, twee elastieken aan kop- en voeteneind, of een elastiek dat rondom de matras verwerkt is, zodat het stevig om het matras getrokken kan worden en 's nachts niet losgewoeld wordt. Het hoeslaken is er voor gewone matrassen maar ook op maat voor boxspringsmatrassen, toppermatrassen en elk ander denkbaar matras. Bovendien is het materiaal ook zeer uiteenlopend, van satijnkatoen tot jersey.

Dekbedovertrek[bewerken]

Het laken om een dekbed wordt dekbedovertrek genoemd. Dit is een grote sloop die om het dekbed heen past. Het vergt enige handigheid het dekbed hierin te doen.