Laminaire luchtstroomkast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UV-licht houdt de kast steriel wanneer ze niet gebruikt wordt

Een microbiologische veiligheidswerkkast, laminaire luchtstroomkast of flow bench is een halfopen kast waarin een stabiele laminaire stroming ervoor zorgt dat de stalen (halfgeleiders of biologische stalen) niet bevuild worden door stofdeeltjes of besmet door virussen of bacteriën en waarbij risico's voor de laborant enigszins worden beperkt. E.e.a. is genormeerd in de NEN-EN 12469.

Classificatie[bewerken]

Deze norm kent 3 classificaties voor de veiligheidswerkkasten

Klasse I[bewerken]

Een veiligheidswerkkast met een opening aan de voorzijde. De constructie is zodanig dat de laborant is beschermd door middel van een inwaartsgerichte luchtbeweging en filtering van de afgezogen lucht.

Klasse II[bewerken]

Een veiligheidswerkkast met een opening aan de voorzijde. De constructie is zodanig dat de laborant is beschermd en het risico op 'cross contamination" laag is, door middel van een voor de toepassing geschikte interne gefilterde luchtbeweging en filtering van de afgezogen lucht. Dit wordt meestal bereikt met een uni-directionele neerwaartse laminaire luchtbeweging in de kast en een luchtgordijn in het front.

Klasse III[bewerken]

Een veiligheidswerkkast waarbij de werkomgeving volledig is afgesloten en de laborant van de werkplek is gescheiden door een fysieke barrière (bijvoorbeeld Glove Box). Zowel de toegevoerde als afgevoerde lucht wordt gefilterd.

Zie ook[bewerken]