Landal GreenParks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landal GreenParks
Oprichting 1954
Sleutelfiguren Dirk Anbeek (CEO)
Hoofdkantoor Den Haag
Producten Vakantieparken
Website www.landal.nl www.landalskilife.nl www.hofvansaksen.nl www.landalcamping.nl http://newsroom.landal.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Landal GreenParks is een in Nederland gevestigde onderneming die vakantieparken in Europa exploiteert; Landal beheert en exploiteert ruim 90 vakantieparken in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije met in totaal bijna 15.000 vakantieaccommodaties. Daarnaast beschikt Landal over zeven campings met in totaal ca. 1300 campingplaatsen. Op jaarbasis reserveren 2,8 miljoen gasten 14,5 miljoen overnachtingen. Op de parken en de diverse kantoorlocaties werken ca. 3000 medewerkers. Landal heeft kantoren in Den Haag, Zwolle, Trier en Varde. De directie is gevestigd in Den Haag.

Het subtropische zwembad op Landal Het Vennenbos (NL)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf ontstond in 1954, toen het Nederlandse bedrijf Nillmij het Nederlandse vakantiepark "Rabbit Hill" kocht. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om de vakantiewoningen te verhuren aan medewerkers van Nillmij zelf, bleek het personeelsbestand te klein om alle huisjes te kunnen verhuren. Daarom werd besloten om ook gasten van buiten het bedrijf hier hun vakantie te laten vieren. Dit bleek financieel gezien een schot in de roos, waarna meerdere parken in Nederland aangekocht en gebouwd werden. Het eerste park buiten Nederland verrees in 1965 in Duitsland.

De Nillmij ging na meerdere fusies (onder andere met Eerste Nederlandsche) sinds 1969 op in het nieuwe bedrijf ENNIA; de vakantieparken werden vervolgens jarenlang onder die naam uitgebaat. In 1983 fuseerde ENNIA met AGO en werd het nieuwe bedrijf AEGON gevormd, waarop een naamsverandering volgde. AEGON besloot in de jaren 90 dat het uitbaten van vakantieparken niet tot hun kerntaken zou moeten behoren. De tak "Aegon Recreatie Holding B.V" werd verkocht op 18 juli 1996 aan een groep investeerders, die de exploitatie voortzette onder de nieuwe naam "Landal GreenParks".

In 2002 nam Landal 34 Gran Dorado vakantieparken over van de Groupe Pierre & Vacances Center Parcs (het moederbedrijf van Center Parcs). Aanvankelijk wilde Pierre & Vacances zelf de exploitatie van deze parken uitvoeren, maar dit werd niet goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Het ging hierbij om kleinere vakantieparken die origineel door Creatief Vakantieparken (in 1997 door Gran Dorado overgenomen) werden uitgebaat. Door deze overname werd Landal GreenParks de grootste aanbieder van vakantieparken en passeerde daarmee Gran Dorado en Center Parcs. In 2016 nam Landal GreenParks het Deense Dayz Resorts met vijf parken in Denemarken over.

Parken[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van parken van Landal GreenParks voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]