Landal GreenParks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Landal GreenParks
Duinpark `t Hof van Haamstede in Burgh
Duinpark `t Hof van Haamstede in Burgh
Oprichting 1954
Sleutelfiguren Muhtar Kent (CEO)
Hoofdkantoor Leidschendam
Producten Bungalowparken
Website www.landal.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Landal GreenParks is een in Nederland gevestigde onderneming die bungalowparken in Europa exploiteert. Landal beschikt over 78 parken met in totaal circa 12.700 bungalows. Het hoofdkantoor bevindt zich in Leidschendam. In Nederland is Landal met 53 parken de grootste aanbieder van bungalowparken. Buiten Nederland beschikt Landal over parken in Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en sedert april 2013 in Hongarije. 7 van de parken beschikken over campings, met in totaal bijna 1600 kampeerplaatsen. Bij Landal GreenParks werken circa 2500 medewerkers.

Het subtropische zwembad in Landal Het Vennenbos (NL)

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf ontstond in 1954, toen het Nederlandse bedrijf Nillmij het Nederlandse vakantiepark "Rabbit Hill" kocht. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om de huisjes te verhuren aan personeel van Nillmij zelf, bleek het personeelsbestand te klein om alle huisjes te kunnen verhuren. Daarom werd besloten om ook gasten van buiten het bedrijf in de huisjes hun vakantie te laten vieren. Dit bleek financieel gezien een schot in de roos, waarna meerdere parken in Nederland aangekocht en gebouwd werden. Het eerste park buiten Nederland verrees in 1965 in Duitsland.

De Nillmij ging na meerdere fusies (onder andere met Eerste Nederlandsche) sinds 1969 op in het nieuwe bedrijf ENNIA; de bungalowparken werden vervolgens jarenlang onder die naam uitgebaat. In 1983 fuseerde ENNIA met AGO en werd het nieuwe bedrijf AEGON gevormd, waarop weer een naamsverandering voor het bungalowbedrijf volgde. AEGON besloot in de jaren 90 dat het uitbaten van bungalowparken niet tot hun kerntaken zou moeten behoren. De tak "Aegon Recreatie Holding B.V" werd verkocht op 18 juli 1996 aan een groep investeerders, die de exploitatie voortzette onder de nieuwe naam "Landal GreenParks".

In 2002 nam Landal 34 Gran Dorado bungalowparken over van de Groupe Pierre & Vacances Center Parcs (het moederbedrijf van Center Parcs). Aanvankelijk wilde Pierre & Vacances zelf de exploitatie van deze parken uitvoeren, maar dit werd niet goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Het ging hierbij om de kleinere parken die origineel door Creatief Vakantieparken (in 1997 door Gran Dorado overgenomen) werden uitgebaat. Door deze overname werd Landal GreenParks plotsklaps de grootste aanbieder van bungalowparken en passeerde daarmee Gran Dorado en Center Parcs. Landal GreenParks is nu onderdeel van het Global Vacation Network, een van de bedrijfsonderdelen van het Amerikaanse Wyndham Worldwide.

Parken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van parken van Landal GreenParks voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]