Jachtslot Mookerheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Landgoed de Mookerheide)
Jachtslot Mookerheide
Jachtslot Mookerheide
Locatie Molenhoek
Algemeen
Kasteeltype jachtslot
Stijl art nouveau
Eigenaar Natuurmonumenten
Huidige functie Restaurant, vergaderen, feesten, rondleidingen
Gebouwd in 1904
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 522659
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Jachtslot Mookerheide ligt op Landgoed Mookerheide en is een Nederlands landhuis gelegen in de bossen tussen Molenhoek en Groesbeek in de gemeente Mook en Middelaar. Het wordt omringd door een landgoed met een parkbos en sier- en moestuinen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jachtslot Mookerheide is in 1904 in art-nouveaustijl gebouwd naar ontwerp van de broers Oscar en Henri Leeuw jr. in opdracht van Jan Jacob Luden. Deze had een obsessie voor dieren. Zo hield hij zeehonden in de stallen, waarvoor hij speciaal wagons met zeewater liet brengen. In 1910 verkocht Luden het aan Antonie Marinus Vroeg, die er tot 1927 zou wonen. In de jaren dertig vestigde de Congregatie Zusters van Dominicanessen van Bethanië er een klooster. Deze vingen er vanaf 1947 uit huis geplaatste meisjes op en bouwden op het omringende landgoed woningen en een schoolgebouw. Het huis met landgoed kwam in 1985 in bezit van Natuurmonumenten. Nadat er dertig jaar in erfpacht een hotel-restaurant in gevestigd was, kwam het jachtslot leeg te staan. Tussen 2013 en 2016 werden door Natuurmonumenten de historische tuinen opgeknapt en de kassen gerestaureerd. In 2019 werd op het landgoed een natuurbegraafplaats ingericht.

Na 2016 begon Natuurmonumenten aan een grootscheepse restauratie, die in december 2023 voltooid is. Deel van het plan was het jachtslot zijn originele lichtroze kleur weer terug te geven, omdat de blauwe en gele tegelversieringen daarmee het beste contrasteren. Sinds juli 2023 zijn er weer een restaurant en zalen voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten in het jachtslot gevestigd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jachtslot Mookerheide van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.