Lavki-prijs voor het Jeugdboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Lavki-prijs voor het Jeugdboek is een vijfjaarlijkse Belgische literaire prijs voor het jeugdboek, bedoeld voor auteurs die in Vlaanderen geboren werden of er minstens vijf jaar wonen. In 2021 zal de Lavki-prijs voor de tiende keer uitgereikt worden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De prijs is genoemd naar Lod. Lavki, pseudoniem van Ludovic Van Winkel (Heks, 10 januari 1893 - Hasselt, 25 juli 1954), een Belgisch Nederlandstalig schrijver, priester, leraar te Hasselt (1920-1954), aalmoezenier van de Limburgse padvinders en een van de meest gelezen Vlaamse jeugdboekenschrijvers. In 1939 werd het boek Siee-Krath bekroond met de prijs der Vlaamse Provincies voor het beste jeugdboek. Gerard Walschap schreef over hem: 'In Lavki is herboren de verloren gave onzer beste vertellers...'.

Kort na Lavki's dood werd het Lavki-comité opgericht. In 1955 al werd de eerste provinciale Lavki-jeugdprijs voor het beste kortverhaal uitgereikt. Toen na jaren de belangstelling hiervoor verzwakte, lanceerde het comité de vijfjaarlijkse Lavki-prijs voor het beste jeugdboek.

Prijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Auteur Titel
1974 Cyriel Verleyen De boodschap van de onzichtbare
1979 René Swartenbroekx De lege cel
1984 Gil Vander Heyden Woensdag, maar vanavond niet
1989 Maria Heylen De verdwenen koningin
1994 Ed Franck De hemel bestaat, uit vijf letters
1999 Anne Provoost Vallen
2004 Gerda van Erkel Een dubbel vuurteken
2011 Els Beerten Allemaal willen we de hemel
2016 Herman van de Wijdeven Zoals het gebeurd is

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]