Leefbaar Maessluys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Leefbaar Maassluis)
Leefbaar Maessluys
Logo
Personen
Partijvoorzitter Jurre van de Merwe
Fractievoorzitter Gary Bouwer
Zetels
Zetels
3 / 23
(gemeenteraadsverkiezingen 2022)
Geschiedenis
Opgericht 22 oktober 2021
Algemene gegevens
Actief in Maassluis
Richting Rechts
Ideologie Sociaal-conservatisme

Fortuynisme

Motto 'Wie verandering wil, moet in beweging komen!'
Kleuren Blauw en wit
Website www.leefbaarmaessluys.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Leefbaar Maessluys is een lokale politieke partij in de gemeente Maassluis die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 voor het eerst deelnam en 3 zetels wist te behalen. De partij kan gezien worden als onderdeel van de bredere groep leefbaarpartijen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Leefbaar Maessluys werd opgericht in oktober 2021 door Gary Bouwer en Jurre van de Merwe.[1] De partij werd naar eigen zeggen opgericht om de grijze, ingeslapen en oppositie-loze politiek in Maassluis wakker te schudden. Ze wilden dat het debat meer zuurstof zou krijgen en een betere vertegenwoordiging bieden voor jongeren.[2] Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 behaalde de partij direct 3 zetels, waarmee ze als grote winnaar uit de bus kwamen.[3] De partij geniet populariteit binnen de Maassluise horecasector en had diverse (voormalig) horecaondernemers op de kieslijst staan.

Bouwer was al eerder politiek actief in Maassluis als steunraadslid voor Forum voor Maassluis (FvM), maar stapte daar in december 2020 op vanwege de associatie met FVD en omdat FvM niet bereid was de partijnaam te veranderen.[4][5]

Van de Merwe werd de lijsttrekker van de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen en tevens de fractievoorzitter in de periode 2022/2023. In 2023 wisselde Van de Merwe en Bouwer het fractievoorzitterschap en het partijvoorzitterschap met elkaar.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022[bewerken | brontekst bewerken]

In de aanloop naar de verkiezingen deed Leefbaar Maessluys mee aan diverse publieke optredens, waaronder Rijnmond Kiest van RTV Rijnmond in samenwerking met de WOS en het WOS Lijsttrekkersdebat. Daarnaast was kandidaat Fleur Mostert te gast in een aflevering van HLF8 op SBS6.

De voorlopige uitslag op 16 maart verkiezingsavond gaf aanvankelijk aan dat Leefbaar Maessluys op weg leek naar een winst van 4 zetels, waarbij de vierde zetel een restzetel zou zijn.[6][7] Echter, op maandag 21 maart diende de VSP een verzoek tot hertelling in bij het Centraal Stembureau vanwege het minimale verschil tussen Leefbaar Maessluys en de VSP.[8] In eerste instantie daalde het aantal zetels van de VSP van 3 naar 1. Het verzoek werd goedgekeurd en bij de hertelling bleek dat niet Leefbaar Maessluys, maar de VSP recht had op de restzetel, waardoor ze op 2 zetels zouden uitkomen. Leefbaar Maessluys kwam slechts 2 stemmen tekort om aanspraak te maken op de vierde zetel. Dit leidde ertoe dat Leefbaar Maessluys op 29 maart een tweede verzoek indiende bij de gemeenteraad om de stemmen van stembureaus 4, 7, 8 en 9 opnieuw te hertellen. De verschillen tussen de oorspronkelijke telling en de hertelling waren namelijk niet volledig verklaarbaar. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde hiermee in, en op donderdag 31 maart vond de tweede hertelling plaats. Dit leidde niet tot een andere uitslag. Leefbaar Maessluys kreeg dus 3 zetels en de VSP 2.[9]

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Leefbaar Maessluys is een sociaal-conservatieve en 'Fortuynistische' partij, met fundamentele kritiek op de gevestigde politieke orde.

Verkiezingsresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingsjaar Lijsttrekker Stemmen (×) Stemmen (%) Zetels Coalitie/oppositie
2022 Jurre van de Merwe 1.859 14.37% 3 Oppositie

Volksvertegenwoordiging[bewerken | brontekst bewerken]

2022 / heden
Zetels (×) Naam Stemen (×)
3 Jurre van de Merwe 775
Arnoud van Buren 144
Gary Bouwer 126