Leeukop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leeukop
Lion's Head, South Africa 2011-02-06 16-11-16.jpg
Hoogte 669 m
Coördinaten 33° 56′ ZB, 18° 23′ OL
Ligging Zuid-Afrika, Kaapstad
Leeukop
Leeukop
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Leeukop (Engels: Lion's Head) is een berg in Kaapstad, Zuid-Afrika tussen de Tafelberg en Seinheuwel. De berg komt tot 669 meter boven zeeniveau. De piek creëert een dramatische achtergrond voor Kaapstad en is onderdeel van het Nationaal park Tafelberg.

De buitenwijken van Kaapstad omringen de berg bijna aan alle kanten, maar streng toezicht door de stad kon voorkomen dat huizen tegen de hogere hellingen gebouwd werden. Het gebied is van bijzonder belang voor de Kaapse Maleisische gemeenschap die historisch in de Bo-Kaap dicht bij Leeukop woonde. Op de lagere hellingen van de Leeukop bevinden zich een aantal historische graven en tempels (kramats) van Maleisische leiders.

Leeukop is bekend om zijn spectaculaire uitzicht over de stad, en de klim (45 minuten) naar de top is vooral populair tijdens volle maan. De berg is ook populair voor paragliding.

Het bovenste deel van de piek bestaat uit platte Tafelberg-zandsteen en de lagere hellingen zijn gevormd uit Kaapse graniet en de Malmesbury-formatie, die uit oudere pre-Cambrische rotsen bestaat. Leeukop in bedekt met fynbos met een rijke biodiversiteit.