Naar inhoud springen

Bo-Kaap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bo-Kaap
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Bo-Kaap (Kaapstad)
Bo-Kaap
Situering
Provincie West-Kaap
Gemeente Stad Kaapstad
Coördinaten 33° 55′ ZB, 18° 25′ OL
Algemeen
Hoofdplaats Kaapstad
Subplaats Cape Town CBD[1]
Website Officiële website
Foto's
Het straatbeeld van de Bo-Kaap
Het straatbeeld van de Bo-Kaap
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

De Bo-Kaap is een schilderachtig deel van Kaapstad in Zuid-Afrika dat voorheen bekendstond als de Maleisische buurt. De buurt ligt aan de voet van de Seinheuwel boven de middenstad en is het historische centrum van de Kaap-Maleise cultuur in Kaapstad. Er wonen ongeveer 6000 mensen van wie ongeveer 90% moslim is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de tien moskeeën in de Bo-Kaap

De inwoners van de Bo-Kaap zijn meestal afstammelingen van slaven die door Nederlanders en Britten in de 16de en 17de eeuw werden ingevoerd. Ze waren afkomstig uit andere delen van Afrika, delen van Indonesië zoals Java en elders in Azië, vooral uit toenmalige Nederlandse kolonies. Hoewel zij als Kaapse Maleisiërs bekendstonden, is de term strikt genomen niet correct, aangezien slechts een klein percentage uit Maleisië en de Maleise archipel afkomstig was. Daarnaast hebben zich voormalige slaven na de afschaffing van de slavernij in de Bo-Kaap gevestigd.

De Bo-Kaap heeft 10 moskeeën waarvan de Auwal Moskee volgens overlevering de eerste en ook de oudste moskee in Zuid-Afrika is. Imam Abdullah Kadi Abdus Salaam, ook bekend als Tuan Guru, was de eerste imam bij de moskee. De Auwal moskee is in 1798 tijdens de eerste Britse bezetting van de Kaap gevestigd en was de hoogste godsdienstige instelling tussen 1804 en 1850. De Auwal moskee was een Shafi`imoskee en is opgericht volgens de doctrines van moslims van Indonesische oorsprong.

Moskee Datum Adres
Auwal Moskee 1794 Dorpstraat 34
Palm Tree Moskee 1820 Langstraat 185
Nurul Islam Moskee 1844 Buitengrachtstraat 134
Jamia Moskee 1850 Onder-Chiappinistraat
Moskee Shafee 1859 Bo-Chiapinnistraat
Hanafee Moskee 1881 Hoek van Lang- & Dorpstraat
Masjied Boorhaanol Moskee 1884 Langmarkstraat
Quawatul Islam Moskee 1892 Loopstraat
Nurul Mohamadia Moskee 1899 Vosstraat
Nurul Huda Moskee 1958 Leeuwenstraat

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Een huis in de Bo-Kaap

Het karakter van de Bo-Kaap ontstond tussen 1790 en 1840. De huizen hebben kenmerken van Britse en Nederlandse architectuur. De oudste huizen worden aangetroffen in het onderste deel van de Bo-Kaap tussen Dorpstraat en het strandgebied. De huizen zijn meestal rijtjeshuizen, maar er zijn ook vrijstaande huizen. Het zijn vooral de voorgevels van de huizen die samen met platte daken, stoepen en heldere kleuren de voorstad zijn unieke karakter geven. Huizen zijn meestal ongeveer 6 meter breed. Sommige huizen hebben een L-vorm met een kleine tuin aan de achterkant. Vensters en vensterramen zijn meestal uit hout, djati- of dennenhout, in Kaapshollandse, georgiaans of victoriaanse stijl.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]