Leiderschap van de Sturmabteilung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Leiderschap in de Sturmabteilung werd met rangen en titels en posities gehouden door commandanten van de Sturmabteilung (SA) uit de nazi partij tussen 1920 en 1945.

Het opperbevel van de gehele SA was een Oberster SA-Führer, dit was een titulaire positie, terwijl Chef de Stabes, de stafchef, de dagelijkse leiding overzag van de SA.

Oberste SA-Führer[bewerken]

Röhm met Hitler, augustus 1933

Hitler nam in 1930, persoonlijk bevel over de SA om zo de loyaliteit te kunnen garanderen, en bleef de Oberster SA-Führer gedurende het bestaan van de SA. Ernst Röhm die de rang van Stabschef had, werd na 1931 aanvaard als de commandant van de SA.[2] De Oberster SA-Führer had geen bijzonder uniform insigne en was een paramilitaire titel die aangeduid werd op verschillende manieren. Göring, bijvoorbeeld, creëerde een gedetailleerd uniform, met hakenkruis armband vergezeld met witte dienst strepen. In contrast, Maurice en en Hitler droegen een simpel bruin nazi stormtroeper shirt met geen insigne toen zij de titel van Oberster SA-Führer droegen.

Stabschef[bewerken]

Viktor Lutze als Stabschef van de Sturmabteilung.

Na de creatie van de Stabschef in 1929, werd hij beschouwd als de actuele leider van de SA.

Wagener hield de titel van Stabschef, met de rang die gecreëerd was door Ernst Röhm. Lutze volgde Röhm op nadat Röhm vermoord was, en Schepmann volgde Lutze op nadat hij bij een verkeersongeval om het leven was gekomen.

Initiële insigne voor Stabschef (stafchef) bestond uit een eikenloof badge, gedragen op de kraag van een stormtroeper zijn uniform. Fotografisch bewijs laat zien dat Röhm zo’n insigne droeg in de begin dagen als Stabschef. Toen Röhm’s gezag toenam, zo ook zijn insigne. Foto’s van midden 1931 laten zien dat Röhm een twee en drie-blad insigne ontwerp droeg. Na 1933, bestond het insigne voor Stabschef uit een ”gekruiste speren” patroon omkranst door een halve eikenlofen cirkel. Persoonlijk ontworpen door Röhm, was het gebaseerd op een insigne van een Boliviaanse generaal (Röhm had gediend als Duits militaire adviseur in Bolivia eind 1920).

Na Röhm vermoord was tijdens de Nacht van de Lange Messen in 1934, veranderde zijn opvolger Lutze de insigne in een omkranste eikenloof patroon identiek aan de insigne voor Reichsführer-SS. Dit bleef zo het gebruikte insigne tot het eind van de oorlog, en de Sturmabteilung, in 1945.

Zie ook[bewerken]