Stafchef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een stafchef is de leiderchef – van de groep van personen die de leiding heeft over een organisatie. De stafchef heeft dus een hoge rang binnen de organisatie.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

De stafchef is het hoofd van het kabinet van een president en diens belangrijkste adviseur. Hij of zij is verantwoordelijk voor de coördinatie van alle procedures die te maken hebben met het presidentschap en voor het personeel dat werkt op het kabinet van de president. Vaak wordt de stafchef beschouwd als de tweede machtigste man of vrouw in een land, na de president.[1] Voorbeelden van zo'n stafchef zijn de stafchef van het Witte Huis en de Braziliaanse stafchef.

Militair[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Chef Defensie (algemeen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De Gezamenlijke Stafchefs van de Amerikaanse krijgsmacht van april 1994

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen een krijgsmacht is de stafchef het hoofd van de Generale Staf, de opperste legerleiding. De functie is er hoger in rang dan die van generaal.

België en Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In België en Nederland wordt de term bijna enkel in militair verband gebruikt. In de Verenigde Staten wordt de term ook in burgerlijk verband toegepast, bijvoorbeeld de stafchef van het Witte Huis. Wel is in België het woord stafchef gangbaar waar dit in Nederland chef-staf is.[2]

Verenigde Naties[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bestaat het Generale Staf-Comité. Dit comité bestaat uit de stafchefs van de krijgsmachten van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Land Krijgsmacht Landmacht Zeemacht Luchtmacht
Vlag van België België Chef van de Generale Staf ((fr) Chef de la Défense) Stafchef van de Landmacht ((fr) Chef d'État-Major de la Force Terrestre) )[3] Stafchef van de Zeemacht ((fr) Chef d'État-Major de la Force Navale)[3] Stafchef van de Luchtmacht ((fr) Chef d'État-Major de Force Aérienne)[3]
Vlag van Canada Canada Chef d'État-Major de la Défense (CEMD)/Chief of the Defence Staff (CDS) Commandant de l'Armée Canadienne/Chef d'État-Major de l'Armée (Commander of the Canadian Army/Chief of the Army Staff)[4] Commandant de la Marine Royale Canadienne/Chef d'État-Major de la Force Maritime (Commander of the Canadian Royal Navy/Chief of the Naval Staff)[4] Commandant de l'Aviation Royale du Canada/Chef d'État-Major de la Force Aérienne (Commander of the Canadian Royal Air Force/Chief of the Air Staff)[4]
Vlag van Frankrijk Frankrijk Chef van de Defensiestaf ((fr) Chef d'État-Major des Armées (CEMA)) Stafchef van de Landmacht ((fr) Chef d'État-Major de l'Armée de Terre (CEMAT)) Stafchef van de Marine ((fr) Chef d'État-Major de la Marine (CEMM)) Stafchef van de Luchtmacht ((fr) Chef d'État-Major de l'Armée de l'Air (CEMAA)))
Vlag van Nederland Nederland Chef Defensiestaf[5] Chef Landmacht Staf/Bevelhebber der Landstrijdkrachten (CLS/BLS)[6] (tot 2002[7]) Chef Marine Staf/Bevelhebber der Zeestrijdkrachten (CMS/BDZ)[6] (tot 2002[7])[8] Chef Luchtmacht Staf/Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten (CLS/BDL )[6] (tot 2002[7])
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Chef van de Defensiestaf ((en) Chief of the Defence Staff) Chef van de Generale Staf ((en) Chief of the General Staff) Chef van de Marinestaf, ((en) First Sea Lord / Chief of the Naval Staff) Chef van de Luchtmachtstaf ((en) Chief of the Air Staff)
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Gezamenlijke Stafchefs[9] Stafchef van de US Army
Stafchef van de National Guard
Stafchef van de US Navy
Stafchef van het US Marine Corps
Stafchef van de US Coast Guard
Stafchef van de US Air Force

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]