Leukenheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leukenheide is de vroegere naam distilleerderij De Korhaan in de Belgische plaats Hechtel, gevestigd aan Lommelsebaan 11.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1833 opgericht door Antoon Bijvoet uit Eindhoven. Deze was reeds in 1832, vlak na de de facto Belgische onafhankelijkheid, in Hechtel aangekomen. Hij begon een handel in koloniale waren en een karotten, snuif- en tabakkerffabriek, "'t Kapelleke" genaamd. In 1833 werd daar dus een distilleerderij aan toegevoegd, die de naam "De Korhaan" kreeg. Deze distilleerderij produceerde onder andere het Elixir de Spikelspade, een alcoholisch drankje waaraan men ook medicinale eigenschappen toeschreef.

In 1937 werd het bedrijf overgenomen door de familie Scheelen. Dezen hadden in 1928 reeds een likeurstokerij opgericht te Reppel onder de naam Leukenhof. Het bedrijf zocht en vond een grotere locatie te Hechtel en veranderde de naam "De Korhaan" in "Leukenheide", hoewel "De Korhaan" als merknaam nog gehandhaafd bleef, evenals de naam van het roemruchte Elixir.

In september 1944, tijdens de strijd om Hechtel, werd de fabriek in brand geschoten. In 1945 werd het huidige bedrijf herbouwd en kreeg de naam “Likeurstokerij Leukenheide”.

In 2018 heette het bedrijf opnieuw De Korhaan.

Tegenwoordig produceert het bedrijf een groot aantal soorten gedistilleerd, namelijk jenevers, likeuren en advocaat, waaronder diverse streekproducten. Een daarvan is jenever, vervaardigd van denappels. Ook het Elixir de Spikelspade wordt nog vervaardigd.

Museum[bewerken]

De huidige eigenaar van de distilleerderij, Jacky Scheelen, verzamelt klokken en heeft in de distilleerderij ook een klokkenmuseum ingericht, waar klokken van de 16e tot de 20e eeuw te vinden zijn.

Externe links[bewerken]