Liberale Partij (Kroatië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo

De Liberale Partij (Kroatisch Liberalna stranka, LS) was een politieke partij van Kroatië tussen 1997 en 2006. De partij was onderdeel van de Liberale Internationale en de ELDR. Partijleider was Zlatko Benašić.

In 1997 werd deze partij door Vladimir Gotovac opgezet nadat zijn fractie zich afsplitste van de Kroatische Sociaal Liberale Partij. In 2000 had de partij twee zetels in het Kroatische parlement en één minister in de coalitieregering met de veel grotere Sociaaldemocratische Partij van Kroatië.

In 2003 had de LS wederom twee vertegenwoordigers in het parlement, in samenwerking met de sociaal democraten, maar later werd zij deel van de oppositie.

Na de laatste verkiezingen kondigde ex-partijleider Ivo Banac aan de LS te willen fuseren met de Kroatische Volkspartij en de LIBRA in één grote liberale partij, maar de fractie geleid door Zlatko Kramarić keerde zich tegen dit plan. Banac werd afgezet tijdens een partijbijeenkomst.

Na de lokale verkiezingen in 2005 begon Zlatko Kramarić met onderhandelingen tussen de LS en de Kroatische Sociaal Liberale Partij die een groep dissidenten in Split opriep de Dalmatische Liberale Partij te vormen.

De LS is formeel gezien opgeheven, haar leden en organisatie zijn in het begin van 2006 bij de HSLS ingetrokken.