Ligamentum trapezoides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ligamentum trapezoideum)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ligamentum trapezoides
De linkerschouder met het acromioclaviculaire gewricht. Het ligamentum trapezoides is zichtbaar in het centrum bovenaan de afbeelding.
De linkerschouder met het acromioclaviculaire gewricht. Het ligamentum trapezoides is zichtbaar in het centrum bovenaan de afbeelding.
Synoniemen
Latijn Ligamentum trapezoideum[1]

Ligamentum coraco-claviculare externum[2]
Ligamentum trapezium scapulae[2]

Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het ligamentum trapezoides[3] is een ligament dat het schouderblad (scapula) verbindt met het sleutelbeen clavicula. De scapulaire aanhechting gebeurt aan de onderzijde van dit bot aan een ruwe rand, de linea trapezoidea. Dit ligament onderhoudt nauwe relaties met het ligamentum conoides dat eveneens de scapula met de clavicula verbindt. Het ligamentum trapezoides en het ligamentum conoideum worden samen ligamentum coracoclaviculare genoemd. Dit ligament wordt tot het acromioclaviculaire gewricht gerekend dat onderdeel is van het schoudercomplex.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. a b Foster, F.D. (1891-1893). An illustrated medical dictionary. Being a dictionary of the technical terms used by writers on medicine and the collateral sciences, in the Latin, English, French, and German languages. New York: D. Appleton and Company.
  3. Triepel, H. (1910). Nomina Anatomica. Mit Unterstützung von Fachphilologen. Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.