Lijnmotor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MichaelFrey (overleg | bijdragen) op 16 jul 2015 om 17:41. (File:Reihenmotor Vier Zylinder 1-2-4-3.gif)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Lijnmotor is een motorblok waarvan de cilinders naast- of achter elkaar in een lijn staan.

Moderne motorfietsen hebben veelal dwarsgeplaatste lijnmotoren, zoals de Honda CB-modellen. Langsgeplaatste lijnmotoren in motorfietsen werden vroeger vooral in Amerika vaak toegepast (Excelsior-Henderson, ACE, Cleveland etc.) maar kregen met toegenomen vermogens problemen met de (lucht-) koeling van de achterste cilinders. In 2009 gebruikte BMW in haar K-modellen nog langsgeplaatse lijnmotoren, echter met vloeistofkoeling en in slechts één model: de K 1200 LT.

In auto's worden dwarsgeplaatse lijnmotoren vrijwel uitsluitend toegepast in combinatie met voorwielaandrijving. Langsgeplaatste lijnmotoren worden veelal toegepast in combinatie met achterwielaandrijving (BMW, Mercedes-Benz), maar ook in combinatie met voorwielaandrijving en vierwielaandrijving. Een zescilinderlijnmotor heeft als principieel voordeel dat de bewegende massa's van nature in balans zijn.

In vrachtauto's worden lijnmotoren met achterwielaandrijving toegepast. Bij autobussen worden soms lijnmotoren toegepast waarvan de cilinderrij 90° gekanteld is (de cilinders liggen dus plat). De motor kan dan onder de vloer van de bus-carrosserie worden gemonteerd. Deze motor heet dan ook een underfloor motor.