Lijst van Historische Orden van China

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

China, het Rijk van het Midden of Hemelse Rijk kende tot in de 19e eeuw geen ridderorden. Deze waren een middeleeuwse Europese traditie en pas nadat de koloniserende Europese staten in de loop van de 19e eeuw ook in China aan invloed hadden gewonnen werd in China een eerste orde, de Orde van de Dubbele Draak ingesteld. In de eerste jaren was deze onderscheiding bedoeld voor buitenlanders maar later werden ook voor gebruik in het keizerrijk en in de republiek China ridderorden ingesteld.Deze lijst bevat de ridderorden van het Keizerrijk China, de republiek China, het Keizerrijk Mantsjoerije en de Volksrepubliek China.

Keizerrijk China[bewerken]

Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg

De dragers van de hogere graden van de in de loop van de 19e eeuw ingevoerde chinese ridderorden werden qualiate qua in de adel opgenomen. Deze ridderorden waren voor China en voor de Mandsjoe een vreemd element. De orden waren een voorbeeld van de toenemende Europese invloed op het Chinese Keizerrijk. Geen van deze aan het bezit van een Keizerlijk ereteken ontleende titels was erfelijk. Het ging om strikt persoonlijke adeldom.

Republiek China 1911-1928[bewerken]

Flag of China (1912–1928).svg

In 1911 werd de Chinese Republiek uitgeroepen. Afgezien van een kort intermezzo onder de Hongxian keizer bleef China ook een republiek totdat de Chinese regering in 1948 naar Taiwan vluchtte en Mao Zedong in Peking de Volksrepubliek China uitriep.

Kwomintang-China 1928-1949 en Taiwan[bewerken]

Flag of the Republic of China.svg
  • De op 23 november 1931 ingestelde "Eresabel van de Ontwaakte Leeuw" wordt door het Chinese ministerie van defensie in Taiwan onder de ridderorden genoemd en wordt verleend aan militairen die al eerder hoge onderscheidingen verleend kregen. Er bestaan drie uitvoeringen:
  • Met vijf leeuwen en een rode kwast
  • Met zeven leeuwen en een blauwe kwast
  • Met negen leeuwen en een gele kwast

Afbeeldingen op:[1] en linten op [2]

Keizerrijk Mantsjoerije[bewerken]

Flag of Manchukuo.svg

Mantsjoerije of het "Keizerrijk Mantsjoekwo" was een Japanse satellietstaat in noordoost China. De regering was door de Japanse regering in naam opgedragen aan Z.M. Aisin-Gioro Pu Yi, de "laatste keizer" van China. Ook hij stelde, eerst als president en later als keizer, ridderorden in.

De Volksrepubliek China[bewerken]

Flag of the People's Republic of China.svg

De Volksrepubliek kent wel een bescheiden aantal medailles maar geen ridderorden of orden van verdienste.