Mantsjoerije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mantsjoerije
Mantsjoerije
Mantsjoerije
Naamgeving in Volksrepubliek China
(taal-varianten)
Vereenvoudigd 满洲
Traditioneel 滿洲
Hanyu pinyin Mǎnzhōu
Mantsjoe / Manju
Mongools Манж
Koreaans 만주
Standaardkantonees Moen Chauw
Arabisch منشوريا
Russisch Маньчжурия

Mantsjoerije is een gebied ter grootte van ca. 800.000 km² (vlg. Chinese cijfers 808.400) in het noordoosten van China en het zuidoosten van Rusland, waar in het verleden de grootmachten Rusland, China en Japan om gestreden hebben. Mantsjoerije grenst in het westen aan Mongolië, in het noorden aan Siberië en in het oosten aan Noord-Korea. Passief heeft het gebied een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis.

Volgens sommige definities valt het gebied samen met het huidige Noordoost-China. In dat geval telt Mantsjoerije ca. 100 miljoen inwoners (Chinese cijfers uit 2015: bijna 109 mln.) en is het onderverdeeld in de drie Chinese provincies:

De regio is rijk aan steenkool.

Mantsjoerije in bredere zin[bewerken | brontekst bewerken]

Tot het voor-tweede-wereldoorlogse Mantsjoerije, bezet door Japan, werden ook de vier huidige oostelijke stadsprefecturen van de huidige autonome regio Binnen-Mongolië in China, grenzend aan Buiten-Mongolië en Rusland in het noorden, gerekend. Deze vier, Hulunbuir, Hinggan, Tongliao en Chifeng, bevinden zich op een gebied met een oppervlakte van 473.569 km² (Nederlandse cijfers) ofwel 453.686 km² (Chinese cijfers), met een bevolking van ruim 11½ miljoen zielen in 2015 (Chinese cijfers) en nog geen 12 miljoen in de periode 2000-2004 (Nederlandse cijfers), wat dus op een daling van het bevolkingsaantal in dit Oost-Mongoolse of West-Mantsjoerijse gebied duidt.

Bij een nog verdere uitbreiding van het geografische begrip "Mantsjoerije" rekent men ook het Russische Amoergebied daartoe, nu bekend als de huidige oblast Amoer en het gebied oostelijk daarvan, tot en met de stad Vladivostok aan de Japanse Zee.

Zie voor beide bijgaand kaartje.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Manchuria van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.