Verdrag van Portsmouth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het gelijknamige verdrag uit 1713, zie Verdrag van Portsmouth (1713)
Delegaties bij het Verdrag van Portsmouth.

Het Verdrag van Portsmouth (5 september 1905) was het eind van de Russisch-Japanse oorlog. Het verdrag werd getekend op de Portsmouth Naval Shipyard in Portsmouth, New Hampshire door Sergej Witte en Roman Rosen aan Russische zijde en Komura Jutaro en Takahira Kogoro aan de Japanse kant. Zowel Japan als Rusland ontruimden Mantsjoerije en de soevereiniteit ging terug naar China. Japan hield echter het recht het schiereiland Liaodong met de haven van Port Arthur en Talien te gebruiken en mocht de strategisch belangrijke Russische spoorweg behouden. Ook kreeg het de zuidelijke helft van het eiland Sachalin.

Het verdrag kwam tot stand door bemiddeling van Theodore Roosevelt die hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Het Taft-Katsura verdrag[bewerken]

Behalve de overeenkomst tussen Russen en Japanners omvatte het verdrag ook de formele ratificatie van de Taft-Katsura overeenkomst, die inhield dat de V.S. zich niet met Korea zouden bemoeien als Japan de Amerikaanse interesses in de Filipijnen ongemoeid zou laten. De overeenkomst was al eerder gesloten en markeerde de koloniale invloedssferen van beide landen.

Gevolgen in Japan[bewerken]

Hoewel het verdrag erg voordelig voor Japan was, waren het Japanse publiek nog grotere voordelen voorgespiegeld. De ontgoocheling leidde tot de Hibiya-rellen waardoor het kabinet van Katsura Tarō op 7 januari 1906 ten val kwam.