Chinees Keizerrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chinese Keizerrijk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Chinees Keizerrijk bestond tussen het jaar 221 v.Chr. en 1911.

Geschiedenis[bewerken]

Voor het jaar 220 v.Chr. waren er in China verscheidene onafhankelijke vorstendommen (die periode wordt beschreven in het artikel Prehistorie in China). In 221 v. C werd China verenigd onder de eerste keizer, Qin Shi Huangdi (wat 'Eerste keizer van de Qin' betekent), die de Qin-dynastie stichtte. Tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr.-220 n.Chr.) werd het rijk uitgebreid tot in Korea, Vietnam en Centraal-Azië.

Hierna volgde een periode van verwarring, kortdurende dynastieën volgen elkaar snel op. Een van de rustpunten in deze periode was de Tang-dynastie (618-907). Deze dynastie was een bloeitijd voor China. Onder de keizers van de Tang werd ook het examenstelsel ingevoerd, dit hield in dat iedereen die ambtenaar wilde worden moest slagen voor een serie examens. Vanaf de 9e eeuw nam de macht van de keizer toe en verplaatste het economisch centrum zich naar het zuiden.

Marco Polo zou China hebben bezocht rond 1280, toen hier de Mongoolse Yuan-dynastie aan de macht was. Onder de etnisch Chinese Ming-dynastie (1368-1644) werd aanvankelijk groot initiatief genomen tot zeehandel en exploratie door admiraal Cheng Ho, maar in de tweede helft van de vijftiende eeuw werd meer nadruk gelegd op de eigen Chinese waarden en werd de invloed van buitenaf geweerd. Later, onder de Qing-dynastie van de Mantsjoe (1644-1911), nam de druk van het Westen weer toe. In 1911 werd het keizerrijk uiteindelijk tijdens de Xinhai-revolutie omver geworpen en werd de Republiek China uitgeroepen.

Chinese keizerlijke dynastieën[bewerken]

Hieronder volgt een lijst van keizerlijke dynastieën die China in de loop der eeuwen regeerde. De lijst is in chronologische volgorde opgezet.

Vanaf de Qin-dynastie is er officieel sprake van een Chinees keizerrijk.

Zie ook[bewerken]