Naar inhoud springen

Chinees Keizerrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chinese Keizerrijk)
Vlag van het Keizerrijk van 1889 tot 1911

Het Chinees Keizerrijk bestond tussen het jaar 221 v.Chr. en 1911.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het jaar 221 v.Chr. waren er in China verscheidene onafhankelijke vorstendommen (die periode wordt beschreven in het artikel Prehistorie in China). In 221 v.Chr werd China verenigd door Ying Zheng (嬴政), de koning (王 wáng) van de staat Qin, die alle andere Strijdende Staten wist te veroveren; historici laten in dit jaar de Qin-dynastie beginnen. Om dit te vieren en zichzelf te verheffen boven alle andere koningen, nam Ying Zheng de titel Shi Huangdi (始皇帝) aan, letterlijk 'eerste verheven heerser', maar in het Nederlands vaak vertaald als 'eerste keizer' (het Nederlandse woord keizer komt van Caesar). Tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr.-220 n.Chr.) werd het rijk uitgebreid tot in Korea, Vietnam en Centraal-Azië.

Hierna volgde een periode van verwarring, kortdurende dynastieën volgen elkaar snel op. Een van de rustpunten in deze periode was de Tang-dynastie (618-907). Deze dynastie was een bloeitijd voor China. Onder de keizers van de Tang werd ook het examenstelsel ingevoerd, dit hield in dat iedereen die ambtenaar wilde worden moest slagen voor een serie examens. Vanaf de 9e eeuw nam de macht van de keizer toe en verplaatste het economisch centrum zich naar het zuiden.

Marco Polo zou China hebben bezocht rond 1280, toen hier de Mongoolse Yuan-dynastie aan de macht was. Onder de etnisch Chinese Ming-dynastie (1368-1644) werd aanvankelijk groot initiatief genomen tot zeehandel en exploratie door admiraal Cheng Ho, maar in de tweede helft van de vijftiende eeuw werd meer nadruk gelegd op de eigen Chinese waarden en werd de invloed van buitenaf geweerd. Later, onder de Qing-dynastie van de Mantsjoe (1644-1911), nam de druk van het Westen weer toe. In 1911 werd het keizerrijk uiteindelijk tijdens de Xinhai-revolutie omver geworpen en werd de Republiek China uitgeroepen.

Chinese dynastieën[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgt een lijst van dynastieën die China in de loop der eeuwen regeerde. De lijst is in chronologische volgorde opgezet.

Pre-keizerlijke dynastieën[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook chronologie van de Chinese oudheid voor de problematiek rondom de periodisering van de oudste dynastieën.

Keizerlijke dynastieën[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de Qin-dynastie is er officieel sprake van een Chinees keizerrijk.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Barend J. ter Haar, Het hemels mandaat. De geschiedenis van het Chinese keizerrijk, 2009. ISBN 9089641203
Zie de categorie Imperial China van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.