Qin Shi Huangdi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Qin Shi Huangdi
Qin Shi Huangdi
Qin Shihuangdi, de Eerste Keizer
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 秦始皇帝
Traditioneel 秦始皇帝
Pinyin Qín Shǐhuángdì
Wade-Giles Ch'in Shih-huang-ti
Standaardkantonees Chun Chie Wôong

Qin Shi Huangdi (259 v.Chr.210 v.Chr., verouderde Nederlandse schrijfwijze Tsj'in Sje Hwang-ti[1]) wordt wel de eerste keizer van China genoemd. Hij verenigde heel China tot één rijk en was de stichter van de Qin-dynastie. Deze dynastie telt slechts twee keizers, doordat het rijk na zijn dood instortte.

Koning van Qin[bewerken]

Als 13–jarige kwam hij als koning Zheng op de troon van de staat Qin. Hierbij had hij het voordeel te worden ondersteund door twee bekwame ministers: Li Si en Lü Buwei. Er werd een veroveringsstrategie ingezet ten aanzien van de andere Chinese staten.

De eerste keizer[bewerken]

Bestuur[bewerken]

Nadat koning Zheng de andere Strijdende Staten had veroverd en daarmee China had verenigd riep hij zichzelf in het jaar 221 v.Chr. uit tot de Eerste Keizer van China (Shi Huangdi). Huangdi is een combinatie van twee woorden voor verheven en Heer. Hij voerde een legalistische bestuursvorm in. De eerste keizer standaardiseerde het Chinese schrift, de bureaucratie, de wet, de munten, gewichten en maatregelen. Hij breidde het Chinese imperium uit, legde een systeem van wegen aan en bouwde massieve vestingwerken en paleizen.

Qin Shi Huangdi stond bekend als een wrede heerser die makkelijk doodde en mensen die niet aan zijn ideeën wilden gehoorzamen liet hij verbannen. Er wordt beweerd dat hij allerlei boeken uit vorige regimes heeft laten verbranden in 213 v.Chr. en zijn geleerden heeft verboden om überhaupt nog te spreken over het verleden; hij zou zelfs honderden geleerden levend hebben laten begraven in 210 v.Chr.. Of deze zogeheten "Boekverbranding en geleerdenbegraving" daadwerkelijk zo is gebeurd, wordt door moderne historici echter betwijfeld.

Na drie mislukte aanslagen op zijn leven, raakte Qin Shi Huangdi geobsedeerd van de mogelijkheid tot eeuwig leven. Hij stuurde een missie over de zee om op zoek te gaan naar Peng Lai, een mythisch land van onsterfelijkheid. Op 49-jarige leeftijd stierf Qin Shi Huangdi plotseling in 210 v.Chr., waarschijnlijk aan kwikvergiftiging. Volgens de overlevering had hij kwikpillen ingenomen, die hem volgens zijn alchemisten onsterfelijk zouden maken.

De Chinese Muur[bewerken]

Qin Shi Huangdi wilde China beschermen tegen invallen van nomadische volken vanuit de Euraziatische steppe in het noorden. Er waren al enkele muren die door andere staten waren gebouwd, en Qin Shi Huangdi besloot dat deze allemaal met elkaar verbonden en uitgebreid moesten worden, zodat er een doorlopende muur ontstond van de Gele Zee naar Centraal-Azië. Met alle draaien en bochten meegerekend strekt de Grote Muur zich uit over een afstand van 6400 kilometer. De hoogte is ongeveer negen meter. De bouw nam ongeveer tien jaar in beslag, van 214 tot 204 voor Christus. De muur werd gebouwd van aarde, stro, hout en steen. Op regelmatige afstanden waren uitkijktorens gebouwd die ongeveer 12 meter hoog waren. Deze dienden om de muur te bewaken en ook om signalen, overdag met rook, 's nachts met vuur, over te brengen naar de hoofdstad Xianyang. De Grote Muur werd gebouwd door soldaten, veroordeelden, krijgsgevangenen en slaven. Omdat de muur gebouwd werd in een afgelegen deel van het rijk, moest er een speciaal netwerk van wegen aangelegd worden voor het vervoer van de arbeiders, voedselvoorraden en werktuigen.

Opvolging[bewerken]

Zijn zoon Qin Er Shi zou de nieuwe keizer van de Qin-dynastie worden. Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door chaos en opstanden. Enerzijds was er een machtsstrijd aan het keizerlijk hof, anderzijds probeerden de recent onderworpen Strijdende Staten hun onafhankelijkheid te herwinnen en zich van Qin af te scheiden. In 207 v.Chr. werd het keizerlijke leger vernietigend verslagen in de Slag bij Julu (heden in Xingtai) door verenigde rebellen onder leiding van Xiang Yu van de opstandige staat Chu. Er Shi werd tenslotte in oktober 207 v.Chr. van de troon gestoten en door verraad van zijn eerste minister Zhao Gao gedwongen tot zelfmoord. Zhao Gao stelde Ziying (een kleinzoon of mogelijk een broer van Qin Shi Huangdi, dat is onduidelijk) aan als de nieuwe koning (in plaats van keizer) van Qin. Koning Ziying regeerde slechts 46 dagen, waarin hij Zhao Gao in een val wist te lokken en doden, alvorens hij door een Chu-rebellenleger aangevoerd door Liu Bang werd verslagen en zich aan hem overgaf in december 207 v.Chr.. Xiang Yu was echter jaloers, verwoestte de Qin-hoofdstad Xianyang, doodde Ziying en beëindigde daarmee de Qin-dynastie in januari 206 v.Chr.. Vervolgens voerden Liu Bang (inmiddels de prins van Hàn) en Xiang Yu de vierjarige Chu-Han-oorlog (206–202 v.Chr.) die Liu won en tot de eerste keizer van de nieuwe Han-dynastie maakte.

Het Terracottaleger[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Terracottaleger voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Qin Shi Huangdi aan de macht kwam, begon hij vrijwel onmiddellijk met de bouw van zijn laatste rustplaats.

Het opgegraven terracottaleger, het graf zelf van Qin Shi Huangdi werd nog niet geëxploreerd.

In het jaar 1974 vonden boeren, die een put groeven, een terracottasoldaat. Bij verdere opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat blijkbaar bedoeld was om de keizer te vergezellen in zijn onsterfelijkheid. Dit was de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw in China.

Heden zijn er bijna 8000 figuren opgegraven in 3 ondergrondse hallen. Voetvolk, kruisboogschieters, ruiters met wagens en paarden; allen stonden ze opgesteld als voor een veldslag. Ze zijn tussen de 1,60 m en 1,80 m groot. Ze hebben allen verschillende kenmerken. Sommige staan, andere zitten geknield met gespannen pijl-en-boog, alsof ze zich weerden tegen de aanslag. Sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en de hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons.

De soldaten waren geschilderd in heldere kleuren, maar als deze in aanraking komen met zuurstof verdwijnt de kleur bijna meteen. Er zijn slechts enkele verfsporen overgebleven bij de opgegraven beelden. Onderzocht wordt hoe de verf behouden kan worden als verdere opgravingen worden uitgevoerd. Ook wordt onderzocht welke lijm het best gebruikt kan worden voor het repareren van de beelden.

De wapens die gevonden werden zijn nog steeds scherp. Dit komt waarschijnlijk door de oppervlaktebehandeling die de Chinezen - in die tijd - hadden geperfectioneerd. De pijlpunten bevatten een hoog percentage lood, als je niet dood ging doordat de pijl je raakte, dan werd je wel vergiftigd door het hoge percentage lood.

Figuren uit het terracottaleger.

Het graf zelf van Qin Shi Huangdi is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet juist waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf nog niet blootgelegd. Uit historische verslagen blijkt dat het uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat, vol met zeldzame edelstenen en andere schatten. Ook wordt verhaald dat automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd die zouden afgaan zodra het graf geopend wordt. Het plafond zou ingelegd zijn met parels om de zon, de maan en de sterren na te bootsen. De vloer en de muren zouden bestreken zijn met brons om het water buiten te houden. Kwikzilver zou in beweging gebracht worden om een stromende rivier na te bootsen. Recentelijk heeft men, onder meer door het vinden van een verhoogde hoeveelheid kwik in de bodem, de waarschijnlijke locatie van het graf kunnen bepalen. Men durft echter het graf nog niet bloot te leggen uit angst waardevolle zaken onherstelbaar te beschadigen. Aan het einde van de bouw van het graf zouden de mensen, die geholpen hadden, levend zijn begraven in het ondergrondse paleis zodat geen van de geheimen konden geopenbaard worden. Alleen de exploratie van het graf zal in staat zijn een reëel beeld ervan te geven en zal bovenvermelde verhalen kunnen bevestigen of ontkennen.

Trivia[bewerken]

In de film 'Hero' van de Chinese regisseur Zhang Yimou, met onder meer Jet Li, wordt het verhaal van Qin Shi Huang in grote lijnen uiteen gezet.