Zhang Yimou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zhang Yimou
Zhang Yimou
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 张艺谋
Traditioneel 張藝謀
Pinyin Zhāng Yìmóu
Standaardkantonees Chéung Ngaj-Mǎauw

Zhang Yimou (Xi'an, China, 14 november 1951) is een Chinese filmregisseur.

Zhang maakt deel uit van een groep filmmakers die de 'Vijfde Generatie' wordt genoemd. Deze groep is na de Culturele Revolutie begonnen met films maken. De films van de vijfde generatie durven het oude stramien van de Chinese film te doorbreken door het China dat ze kennen te ontmantelen. De films hebben niet het socialistische heroïsme van de arbeider dat in de films onder Mao Zedong gebruikelijk was. Van deze groep maken ook Chen Kaige en Zhang Junzhao deel uit.

Zhang Yimou groeide op in het socialistische China en is hierdoor sterk gevormd. Door zijn werk als fotograaf werd hij toegelaten op de filmacademie. Zhang heeft in 1982 zijn opleiding tot filmmaker afgerond aan de filmacademie in Peking. Voordat hij filmmaker werd was hij werkzaam als fotograaf.

De actrice Gong Li is een tijdlang Zhangs muze geweest, ze speelde in vele van zijn films, oa Raise the Red Lantarn en The Story of Qiu Ju. Later liet Zhang haar echter vallen voor de jongere Zhang Ziyi, die sindsdien in onder andere Hero en House of Flying Daggers heeft gespeeld. In 2006 werken Zhang Yimou en Gong Li echter weer samen aan The Curse of the Golden Flower.

Zhang was de regisseur van de spectaculaire openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2008.

Filmografie[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Gateward, Frances (editor): Zhang Yimou: Interviews (Conversations With Filmmakers) University Press of Mississippi, 2001. ISBN 1578062624.