Lijst van essentiële geneesmiddelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De modellijst van essentiële geneesmiddelen is een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgestelde lijst van geneesmiddelen die noodzakelijk zijn om aan de medische noden van een meerderheid van de bevolking te voldoen. Daartoe moeten ze steeds in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn, in bruikbare vorm en aan een maatschappelijk haalbare prijs.

Deze modellijst bestaat uit een kernlijst en een aanvullende lijst. De kernlijst bevat het minimum aan geneesmiddelen dat noodzakelijk is voor een basisgezondheidssysteem. De meest effectieve, veilige en goedkope geneesmiddelen voor prioritaire condities staan erin. Deze condities worden bepaald op basis van hun huidige en toekomstige relevantie.

De aanvullende lijst bevat geneesmiddelen voor prioritaire condities waarvoor gespecialiseerde behandeling noodzakelijk is. Ook bij twijfel hierover, een hogere prijs of mindere effectiviteit kan een geneesmiddel op deze lijst komen.

De lijst van de WHO is een modellijst. Elk land wordt aangemoedigd om haar eigen lijst volgens lokale noden op te stellen. Bijna 160 landen hebben momenteel zo'n eigen lijst. Zo'n lijst kan landen, vooral ontwikkelingslanden, helpen om hun farmaceutische voorraden te optimaliseren.

De WHO-modellijst werd voor het eerst gepubliceerd in 1977 en is momenteel in haar twaalfde versie. In 1978 werd de lijst door de Verklaring van Alma-Ata tot de acht elementen van basisgezondheidszorg gerekend.[1] Twintig jaar na de invoering van de lijst was het aantal mensen dat toegang had tot essentiële geneesmiddelen bijna verdubbeld van 2,1 miljard in 1977 tot 3,8 miljard in 1997. Toch heeft nog steeds een derde van de wereldbevolking deze toegang niet. In de armste gebieden van Afrika en Azië loopt dit aantal zelfs op tot de helft. De toegang tot essentiële geneesmiddelen wordt als een onderdeel van het universele recht op gezondheidszorg gezien.

Referenties[bewerken]

  1. Kar, S.S. et al. Concept of Essential Medicines and Rational Use in Public Health, Indian Journal of Community Medicine, januari 2010; 35(1): p 10–13.

Externe links[bewerken]