Lily Elsie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lily Elsie door James Jebusa Shannon

Lily Elsie, geboren als Elsie Hodder (8 april 1886 - 16 december 1962), was een Engelse actrice en zangeres gedurende het edwardiaans tijdperk.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Lily Elsie werd geboren in West Yorkshire. Reeds als kind trad zij op in diverse variététheaters en in pantomimes te Salford en Manchester. Op elfjarige leeftijd in 1898 trad zij voor het eerst op in Londen. Tussen 1900 en 1906 tourde zij met 14 verschillende shows heel Groot-Brittannië door.

Het grootste succes voor Lily Elsie kwam in 1907 met het toneelstuk The Merry Widow. Zij speelde in een totaal van 778 voorstellingen. Het stuk maakte van Lily Elsie een grote ster en kreeg lovende kritieken.

Voor veel van haar stukken werd zij gekleed door de bekende modeontwerpster Lucile, wie van Lily Elsie haar muze maakte.

In 1911 trouwde Lily Elsie met John Ian Bullough. Het was geen gelukkig huwelijk. Haar echtgenoot wilde dat zij haar carrière als actrice en zangeres aan de wilgen zou hangen en zij zou gedurende deze jaren enkel in benefietshows optreden. Toch keerde zij in 1916 nogmaals terug naar het theater.

In 1920 verhuisde zij met haar echtgenoot naar Gloucestershire. In 1927 maakte zij wederom een comeback in The Blue Train en speelde het jaar daarop in The Truth Game naast Ivor Novello.

Lily Elsie scheidde van haar echtgenoot in 1930. Haar gezondheid ging achteruit en zij kreeg last van psychiatrische problemen. Elsie onderging een hersenoperatie die naar verluidt haar problemen verlichtte.

Lily Elsie stierf op 76-jarige leeftijd in Londen.