Lloyd's List

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lloyd's List is een Engels dagblad met scheepvaartnieuws, dat al verschijnt sinds 1734. De uitgave van 1 februari 2007 heeft nummer 59348. De naam is die van Edward Lloyd, dezelfde die aan de wieg stond van de verzekeringsmarkt Lloyd's of London. Beide instituten zijn belangrijk in scheepvaart, maar krant en verzekeringsmarkt zijn onafhankelijk.

Eerste eeuw[bewerken]

De uitgave is begonnen door de eigenaars van Lloyd's Coffee House in Londen, en vermeldde - zoals de titel ook aangeeft - overzichten van scheepsbewegingen van marine- en koopvaardijschepen. In hetzelfde koffiehuis was ook de Lloyd's verzekeringsmarkt begonnen, en de marktpartijen hadden behoefte aan dergelijke betrouwbare informatie.

Edward Lloyd (†1713), naar wie het koffiehuis en daardoor ook de krant is genoemd, startte eerder het blad Lloyd's News, maar dat blad leefde slechts een half jaar, tot februari 1697. 37 Jaar later, en 21 jaar na de dood van Edward Lloyd, begonnen de erfgenamen / eigenaars van het koffiehuis William Newton en vooral Thomas Jemson met de uitgave. Het koffiehuis was toen al het belangrijkste ontmoetingspunt voor scheepvaartmensen in Londen. Belangrijke toevoeging aan de journalistiek was dat de schrijvers niet afgingen op roddels, afgeluisterde gesprekken en geruchten, maar op gecontroleerde feiten over scheepsbewegingen in alle belangrijke havens. In de periode 1769 - 1771 bracht concurrent New Lloyd's Coffee House de New Lloyd's List uit. Vanaf 1773 bleef alleen New Lloyd's List over, waarvan in 1779 het woord New veggelaten werd.

Uitgaven vanaf 1741 zijn nog bewaard, maar van de eerste eeuw zijn 5 oude jaargangen verdwenen uit de archieven. Sinds 1837 verschijnt de krant zesmaal per week (niet op zondag), uitgegeven door de Corporation of Lloyd's.

Heden[bewerken]

Thans verschijnt de krant vijfmaal per week, en voor internet-abonnee's zijn actuelere gegevens beschikbaar. Voor Australië is een uitgebreidere, op alle transportvormen gerichte uitgaven "Lloyd's List DSN" beschikbaar.

Later werden de onderwerpen uitgebreid met nieuws over de scheepvaart in ruimere zin, zoals marktsituaties en rederij-fusies, en af en toe een opiniestuk.

Sinds 2002 wordt gebroken met een oude gewoonte: een schip wordt onzijdig aangeduid ('it', het) en niet meer vrouwelijk ('she', zij).

Heden wordt Lloyd's List gepubliceerd door de eigenaren IBC en T&F Informa, gespecialiseerd in financiële publicaties.

Externe links[bewerken]